Iohannis
Featured, Politic

Iohannis a făcut ședință pe tema COVID cu șefii din Sănătate

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat, marți, după întâlnirea de la Palatul Cotroceni, că prima tranșă a unui vaccin anti-Covid va ajunge în România, în cel mai optimist scenariu, în primul trimestru al anului viitor.

Potrivit lui Iohannis, România va primi peste 10 milioane de doze într-o primă etapă, iar cadrele medicale şi cei din grupele de risc vor fi primii vaccinați.

Iohannis a precizat că vaccinarea populaţiei va începe în primăvara anului viitor.


– Situația epidemiologică la nivelul țărilor europene se degradează rapid și populația este expusă unui risc major de infectare cu Covid-19.

– România se confruntă cu cifre îngrijorătoare și autoritățile se adaptează permanent prin noi măsuri. În acest context, ne punem cu toții mari speranțe în dezvoltarea unui vaccin sigur anti-Covid-19, iar eforturile făcute la nivel internațional confirmă dorința de a avea acest vaccin.

– României îi vor reveni peste 10 milioane de doze de vaccin.

– Din cauza cererii ridicate la nivel mondial, vaccinul va ajunge în țările europene în mod etapizat.

– Prima tranșă a unui vaccin anti-Covid va ajunge în România în cel mai optimist scenariu în primul trimestru al anului viitor.

– Toate statele europene vor primi în același timp aceste tranșe

– Primii vaccinați vor fi toți lucrătorii din sistemul medical și persoanele din grupele de risc.

Vaccinarea în România va începe cel mai devreme în primăvara anului viitor.

– Vrem să ne asigurăm că vaccinurile folosite au cel mai înalt nivel de eficiență și siguranță și se respectă toate reglementările internaționale

– În acest context, am convocat azi o întâlnire cu ministrul Sănătății și experți din domeniul vaccinologiei.

– Ministrului Sănătății mi-a prezentat pe larg strategia de vaccinare în România și etapele de vaccinare, precum și rețeaua de stocare și distribuție.

– Medicii de familie să fie bine instruiți. Am cerut ministrului să identifice resursa umană necesară pentru fiecare etapă de vaccinare. Am discutat și aspecte de logistică, legate de depozitare și distribuție. Dezvoltarea unuia sau a mai multor vaccine va fi esențială pentru controlul pandemiei.

Klaus Iohannis, despre alegerile prezidențiale din SUA


– Alegerile prezidențiale din SUA reprezintă un moment de referință în plan geopolitic. Din perspectiva României, relația cu Statele Unite rămâne una fundamentală.

– Cu precădere, în ultimii ani, am înregistrat progrese notabile.

– Administrația SUA, indiferent de coloratura politică, a susținut permanent dezvoltarea relațiilor cu România. În privința cooperării politico-militare, a crescut semnificativ nivelul de conștientizare a importanței strategice a Mării Negre. Am dezvoltat o viziune comună România-SUA

– La capitolul cooperare economică, au fost înregistrate progrese semnificative în domeniul nuclear civil. A fost parafat un acord care vizează dezvoltarea de proiecte concrete la Cernavodă.

– În ce privește vizele, partea americană a dat asigurări că acordă o atenție deosebită obținerii de progrese

– Mă voi implica în continuare în mod direct pentru consolidarea și extinderea parteneriatului strategic cu SUA.

Klaus Iohannis răspunde întrebărilor jurnaliștilor


Întrebare: S-a discutat la ultima întâlnire cu liderii europeni despre modele de carantinare în țările membre UE?

Klaus Iohannis: Am avut o întâlnire dedicată evidențierii situației din țările noastre. Nu am discutat despre modele de carantinare, pentru că fiecare țară are legislația națională. Am discutat despre păstrarea libertății de circulație și de circulația a mărfurilor. Am discutat despre corelări în coridoarele de transport.

Întrebare: Se ia în calcul amânarea alegerilor? Vom avea alegeri parlamentare și dacă bilanțul zilnic ajunge la 10.000 de cazuri pe zi?

Klaus Iohannis: Nu luăm în calcul amânarea alegerilor, iar experții nu sunt de părere că ar trebui amânat scrutinul.

Întrebare: Iau în calcul autoritățile din România o testare în masă așa cum a început Slovacia, în weekend?

Klaus Iohannis: Slovacia este singura țară care și-a propus un astfel de demers. Experții nu sunt convinși că o testare în masă aduce un rezultat palpabil. Așteptăm să vedem rezultatele din Slovacia, pentru a trage o concluzie.

Întrebare: Ce statut vor avea cei care vor refuza să se vaccineze?

Klaus Iohannis: Măsurile restrictive s-au impus pentru a atenua impactul pandemiei, pentru a avea cât mai puține infectări până vom avea vaccinul. Însă, ca să terminăm pandemia, avem nevoie de vaccin și ca să folosim vaccinul în mod eficient, am început cu convocarea întâlnirii de azi, pentru a fi pregătiți. Nu vrem să vaccinăm pe nimeni cu forța. UE va cumpăra acele tipuri de vaccin care sunt sigure și eficiente.

Întrebare: Luați în calcul un lockdown înainte de campania de vaccinare?

Klaus Iohannis: Nu avem motive să impunem starea de urgență și avem toate motivele să introducem restricții pentru a opri pandemia.

Întrebare: Ar trebui aplicate amenzi mai mari pentru cei care organizează petreceri?

Klaus Iohannis: E foarte clar că restricții sunt necesare. Din păcate nu toată lumea înțelege. Unde nu există neînțelegere măsura de restricții trebuie impusă. Punct și gata.

Întrebare: Cum se justifică diferențele de raportate între județe?

Klaus Iohannis: Am primit un răspuns preliminar. Am avut o discuție cu ministrul Sănătății și cu Raed Arafat, i-am rugat să aprofundeze un pic mai bine tematica și până la următoarea întâlnire să vină cu măsuri de echilibrare a testării între județe. Răspunderea trebuie să fie și la autoritatea locală, nu doar centrală.

Întrebare: De ce nu sunt redeschise școlile, așa cum se întâmplă în alte țări? Există analize care să arate că școlile reprezintă un vector pentru răspândirii virusului?

Klaus Iohannis: Există analize care recomandă trecerea școlilor în sistem online. Este o decizie care s-a luat înainte de începerea școlilor dacă incidența trece de 3. Știu că sunt voci care cer redeschiderea școlilor, eu am cerut o analiză și dacă apar noutăți o să vi le comunic.

Întrebare: Se poate reveni la carantină?

Klaus Iohannis: Evoluția este fluidă, e greu de prevăzut ce se întâmplă peste o săptămână sau două. La acest moment experții nu văd nevoia revenirii la starea de urgență. Trebuie măsuri graduale pentru a permite stăvilirea bolii.

Întrebare: Este posibilă o modificare a formulei de calcul a ratei de incidență, ținând cont de faptul că sunt județe cu un număr mic de teste și care sunt în zona verde și județe cu număr mare de testări care sunt în scenariul roșu?

Klaus Iohannis: Aceasta formulă, conform experților, este una bună, dă rezultate și este aplicată în consecință. Dar eu cred că orice formulă de acest tip poate fi rafinată. Recomandarea mea a fost să mergem puțin în profunzime.

Întâlnire cu șefii din sănătate la Cotroceni


Președintele României, Klaus Iohannis, a avut marți, 3 noiembrie, la Palatul Cotroceni, o ședință de evaluare și prezentare a măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei de COVID-19.

Potrivit Administrației Prezidențiale, la ședință au participat:

-► Nelu Tătaru, Ministrul Sănătății;
-► Raed Arafat, Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Secretar de Stat, Ministerul Sănătății;
-► general dr. Ionel Paul Oprea, Secretar de Stat, Ministerul Sănătății;
-► Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății;
-► dr. Andreea Moldovan, Director Medical, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Brașov;
-► dr. Gindrovel Dumitra, Medic Primar Medicină de Familie, Vicepreședinte al Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF), coordonator al grupului de vaccinologie din cadrul SNMF.

Aproape 40 % dintre testele pentru Covid 19 au fost pozitive la ultimul bilanț de luni, 2 noiembrie 2020, și câteva localități au depășit rata de infectare de 5 cazuri la mia de locuitori.

Un reportaj din secția de terapie intensivă a Spitalului Județean din Bacău ne arată o zi din viața celor care, de 8 luni, sunt pe baricade, în lupta cu un inamic invizibil ce se dovedește tot mai puternic.

În toată țara sunt acum internați peste 11.000 de pacienți cu forme medii sau grave, iar acasă sunt sub tratament 30.000 de persoane. Mai grav e faptul că și cadrele medicale devin pacienți în spitalele în care, până acum, au îngrijit bolnavi.

De la începutul pandemiei, aproape 3000 de cadre medicale s-au infectat cu Sars-Cov-2.


blank