Actualitate, Featured

Iohannis a depus coroane. În memoria victimelor de la Colectiv

Preşedintele Klaus Iohannis a depus, vineri, o coroană de flori în memoria victimelor de la Clubul Colectiv, la împlinirea a cinci ani de la tragedie. Şeful statului a promulgat, tot vineri, legea care prevede ca plata pentru tratamentul în ţară şi în străinătate al persoanelor implicate în tragedia de la clubul Colectiv, pe 30 octombrie 2015, să fie suportată din bugetul Ministerului Sănătăţii, pe toată durata vieţii acestora.

UPDATE – ”Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a depus coroane și a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea art. 1 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 56/2015 privind plata tratamentului în străinătate al persoanelor a căror stare de sănătate a fost afectată în urma tragicului eveniment din data de 30 octombrie 2015 produs în clubul Colectiv din municipiul Bucureşti (PL-x 11/05.02.2020)”, anunţă Administraţia Prezidenţială.

ŞTIREA INIŢIALĂ – Klaus Iohannis a depus vineri, la ora 09.00, o coroană de flori în momoria victimelor de la Clubul Colectiv. Preşedintele s-a recules la locul tragediei.

Iohannis a depus
Iohannis nu a făcut declaraţii.

Tot vineri, preşedintele Klaus Iohannis este aşteptat să promulge legea care prevede ca plata pentru tratamentul în ţară şi în străinătate al persoanelor implicate în tragedia de la clubul Colectiv, pe 30 octombrie 2015, să fie suportată din bugetul Ministerului Sănătăţii.

”Vineri se împlinesc cinci ani de la tragedia de la Colectiv şi pot să vă spun în premieră că exact vineri, când se împlinesc cinci ani, voi promulga legea despre care aţi vorbit, deci, legea care permite extinderea perioadei pentru cei care au avut de suferit”, a anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă, preşedintele Klaus Iohannis.

Legea a fost adoptată, în 14 octombrie, de către Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional şi a fost trimisă spre promulgare.

”Victimele beneficiază de tratamentele medicale prevăzute la alin. (1), pe durata vieţii, dacă acestea sunt în legătură directă de cauzalitate cu evenimentul din 30 octombrie 2015, şi indiferent dacă sunt realizate în ţară sau în străinătate, în unităţi sanitare din sistemul de stat şi în cele din sistemul privat, precum şi la medici şi terapeuţi independenţi, în regim ambulatoriu, cu internare şi în orice altă formă necesară desfăşurării optime a tratamentelor medicale”, prevede legea pe care urmează să o promulge preşedintele.

În seara de 30 octombrie 2015, un incendiu de proporţii a izbucnit din cauza unor artificii în clubul Colectiv, unde formaţia Goodbye to Gravity susţinea un concert. În urma acestei tragedii au murit 64 de persoane.

În dosarul „Colectiv”, în decembrie 2019, Cristian Popescu Piedone, care a câştigat alegerile pentru Primăria Sectorului 5, a fost condamnat în primă instanţă la 8 ani şi 6 luni de închisoare, iar cei trei patroni ai clubului au primit câte 11 ani şi 8 luni de detenţie. Au mai primit mulţi ani de închisoare patroana şi directorul firmei de artificii, pirotehniştii care au lucrat în club, pompierii care au mers în control la Colectiv dar şi funcţionari din Primărie.

În prezent, dosarul se află la Curtea de Apel Bucureşti, fiind programate termene până la sfârşitul anului când ar putea fi luată o decizie finală.

blank