Președintele Klaus Iohannis a anunțat că România va beneficia de 30 miliarde de euro din fonduri europene pentru Planul Național de Redresare și Reziliență. Iohannis a făcut apel din nou la populație pentru respectarea măsurilor anti-Covid-19.

„A fost nevoie de un nou set de măsuri, care a intrat în vigoare de luni. Vă cer respectarea măsurilor și răbdare. Va trebui să așteptăm 2-3 săptămâni până când noul set de măsuri va produce efectele dorite: îngrădirea pandemiei, scăderea, limitarea numărului de noi infectări, limitarea cazurilor grave, reducerea mortalității.

Lucruri extrem de importante. Vă solicit tuturor -respectați noul set de măsuri, e nevoie pentru sănătatea noastră, a tuturor, pentru a da o șansă medicilor să se ocupe de cazurile grave din spitale.

Despre economie: Avem date noi despre trimestrul III și chiar dacă suntem într-o criză economică și economia a performat mai puțin bine, decât în alți ani, avem și o veste bună: economia își revine, avem față de trimestrul trecut o creștere notabilă, în jur de 5%.

Măsurile luate în plan economic au fost corecte, juste, evităm o recesiune tehnică. Pentru a veni cu noi măsuri, pentru a da un impuls hotărât economiei, pentru a intra într-o fază de redresare solidă, este nevoie de bani. Îi vom primi din fonduri europene.

Azi am discutat cu premierul, miniștri de resort, pentru Planul Național de Redresare și Reziliență. Vom avea peste 30 miliarde de euro din fonduri europene pentru a finanța măsurile din acest plan. Suntem cu proiectul foarte aproape de finalizare. E o măsură foarte largă, se referă la reformă, infrastructură, sectoare care trebuie redresare.

Iohannis a anunțat că România va primi 30 de miliarde de euro. Vom prezenta acest plan săptămâna viitoare, vom avea o dezbatere publică pentru a îngloba toate opiniile pertinente și înaintăm planul la Bruxelles. La începutul anului viitor vom demara deja măsurile din PNRR. Vrem evident o creștere economică și în 2021 și în anii care urmează, să putem ieși din criză, să avem o creștere reală, care se va simți în buzunarul fiecăruia.”, a spus Iohannis.


Citeste si...
Vezi ce efect au avut restricțiile mai dure în județele în care acestea s-au aplicat