International

Invitaţia pe care le-o face Juncker britanicilor, în toiul negocierilor pentru ieşirea din UE

Preşedintele Comisiei Europene a spus că şi-ar dori ca Marea Britanie să redevină membru al Uniunii Europene după Brexit, folosind o clauză a tratatului care până acum a fost foarte puţin cunoscută, şi anume Articolul 49.

Într-un discurs susţinut în Parlamentul European de la Strasbourg, Jean Claude Juncker a transmis că „ieşirea Marii Britanii este o catastrofă” şi a sugerat că şi-ar dori ca ţara să rămână parte a UE. Acesta a adăugat, pentru prima dată în public, că deşi britanicii au ales să părăsească blocul comunitar s-ar putea răzgândi încă şi să se întoarcă în Uniune prin invocarea unei alte clauze din tratat.

„Odată ce britanicii au ieşit din UE folosit Articolul 50, mai au încă la dispoziţie Articolul 49 care le permite să redevină membri, iar eu mi-aş dori asta. Acum aş vrea să ne tratăm reciproc cu respect şi să nu ne abandonăm”, a transmis acesta.

Marţi, Juncker a susţinut o afirmaţie a preşedintelui Consiliului Europei, Donald Tusk, prin care acesta sugera că Marea Britanie ar putea însă să se răzgândească în privinţa ieşirii din blocul comunitar, transmiţându-le britanicilor că „inimile noastre sunt deschise către voi”.

„Eu şi domnul Tusk ne-am adresat ieri Guvernului britanic şi am spus că dacă britanicii, Parlamentul şi Guvernul din Regat îşi doresc altă cale decât Brexit-ul, am fi dispuşi să discutăm. Nu îi dăm la o parte pe britanici, ne dorim ca ei să rămână”, a mai spus acesta.

În martie 2017 Theresa May a activat Articolul 50 ar Tratatului Uniunii Europene, începând la modul formal un proces legal lung de doi ani la finalul căruia Regatul Unit va ieşi din UE.

Articolul 49, însă, ar putea fi cheia pentru ca Marea Britanie să redevină membru al Uniunii, după ce la referendumul din Regat s-a votat pentru ieşirea din blocul comunitar. Acesta este activat atunci când un stat doreşte să se alăture Uniunii, un proces care, în mod normal, durează câţiva ani. Pentru orice nou stat membru e nevoie de unanimitate din partea celor 27 de ţări membre ale Consiliului, de consimţământul Parlamentului European, dar şi de consultarea cu Comisia.

blank