Asociația Elevilor din Constanța (AEC) condamnă declarațiile făcute de premierul Viorica Dăncilă în interviu de vineri, de la România TV. Premierul a spus, cu referire la atitudinea preşedintelui faţă de ea, că „Nu suntem la şcoală ca să vină domnul profesor şi să ia elevii de urechi”.

Elevii afirmă că aceste declarații ”promovează public atitudini care ne aduc aminte de vremurile de mult apuse”. De asemenea, ei îi cer premierului Vorica Dăncilă să își ceară scuze față de elevi, fiindcă afirmații de genul acesta contravin Statului Elevului care vehiculează că ”Elevii au dreptul la respectarea imaginii, demnității și personalității proprii”.

Vineri seara, Dăncillă a spus la un post de televiziune că preşedintele Klaus Iohannis trebuie să anunţe dacă vrea să vină la şedinţa de Guvern: ”Nu suntem la şcoală, ca să vină domnul profesor să ia elevii de urechi, suntem oameni responsabili.”

Comunicatul integral al Asociației Elevilor din Constanța:

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) condamnă declarațiile făcute seara trecută la un post național de televiziune de către doamna prim-ministru a României Viorica Dăncilă – “Nu suntem la şcoală ca să vină domnul profesor şi să ia elevii de urechi.”
Considerăm extrem de grav faptul că în anul 2018 șeful guvernului promovează public atitudini care ne aduc aminte de vremurile de mult apuse.

Conform art. 6, alin. (2) din Statutul Elevului “Elevii au dreptul la respectarea imaginii, demnității și personalității proprii.”, fapt ce interzice din start orice comportament care poate aduce atingere integrității fizice sau psihice a elevilor, mai ales din partea profesorilor, persoane care ar trebui să le deschidă perspectivele, să îi determine să îndrăznească, să își asume riscuri. Or, acestea nu se pot cultiva prin instituirea unei culturi a fricii. Suntem de părere că respectul este ceva ce se capătă prin fapte, nu prin impunere.

Îi solicităm doamnei prim-ministru Viorica Dăncilă să le ceară public scuze elevilor din România. Atâta timp cât persoanele de la conducerea țării fac afirmații de genul acesta, considerându-le normalități, nu ne putem aștepta la o schimbare a paradigmei în educație, cu atât mai puțin la o adaptare a sistemului de învățământ, alături de mentalitățile care îl constituie, la cerințele și așteptările secolului al XXI-lea”.

Citeste si...  Dăncilă, acuzată că a dat 100000 de euro să zboare cu avion privat