Petro Poroşenko a avertizat că armistiţiul care urmează să intre în vigoare în noaptea de sâmbătă spre duminică este în „mare pericol”, din cauza confruntărilor armate intense din estul Ucrainei, acuzând Rusia că şi-a „intensificat semnificativ” ofensiva. Un lot de 20 de vehicule blindate britanice de tip Saxon a fost livrat Ucrainei, iar restul de 55 urmează să sosească în ţară în curând, a anunţat secretarul Consiliului Naţional ucrainean pentru Securitate şi Apărare Oleksandr Turcinov.

bombardament_ucraina_77608300

UPDATE 16:44 – Oraşul Debalţeve, transformat într-un „nou Stalingrad” la ordinul lui Putin, acuză un oficial

Oraşul Debalţeve arde, iar bombardamentele cu toate tipurile de piese de artilerie ale forţelor armate ruse nu încetează, acuză un oficial ucrainean, cu câteva ore înainte de intrarea în vigoare a armistiţiului de la Minsk, sâmbătă noaptea, relatează Ukrinform în pagina electronică.

„Aproape toate clădirile de birouri sunt în ruină, sunt distruse sute de case şi întreaga zonă rezidenţială”, scrie într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook Zorian Şkiriak, un consilier de la Ministerul ucrainean de Interne.

„Inamicul a atacat sediul poliţiei din oraş cu rachete Grad de tip MLRS BM-21. Mai multe rachete au lovit clădirea. Imobilul este considerabil avariat”, continuă oficialul ucrainean, adăugând că „până la urmă, Poliţia din Debalţeve este la datorie”.

Zona Debalţeve a fost ţinta celui mai mare număr de atacuri sâmbătă, a anunţat centrul de presă al operaţiunii „antiteroriste” din Donbas. Oraşul este un nod feroviar strategic. Rebelii proruşi au preluat de mai mult timp controlul asupra drumului către localitate, asediind forţele guvernamentale.

Adjunctul ministrului ucrainean al Apărării Petro Mehed a declarat anterior că rebelii vor să-şi „ridice steagul” la Debalţeve şi la Mariupol înainte de miezul nopţii. „Ucraina se confruntă cu o escaladare şi adoptă toate măsurile, pentru a putea fi capabilă să răspundă”, le-a declarat el unor reporteri.

UPDATE 16:11 – Puşilin: Separatiştii sunt pregătiţi să reacţíoneze dacă Kievul nu respectă înţelegerea de la Minsk

Forţele rebele din estul Ucrainei sunt pregătite să reacţioneze în cazul în care Kievul nu dă curs înţelegerii de la Minsk privind reconcilierea Ucrainei, a declarat sâmbătă Denis Puşilin, reprezentantul Doneţkului în Grupul de contact din care fac parte Kievul, Moscova şi OSCE, scrie Sputnik.

UPDATE 11:50 – Marea Britanie a livrat 20 de vehicule blindate Ucrainei şi va mai trimite 55, anunţă Turcinov

Un lot de 20 de vehicule blindate britanice de tip Saxon a fost livrat Ucrainei, iar restul de 55 de vehicule urmează să sosească în ţară în curând, a anunţat secretarul Consiliului Naţional ucrainean pentru Securitate şi Apărare Oleksandr Turcinov, relatează Unian.

„Aceste vehicule au fost obţinute fără armament. Ele vor fi echipate cu armament fabricat în Ucraina şi vor asigura o acoperire eficientă împotriva focului Gărzii Naţionale sau altor unităţi cărora le vor fi livrate”, a declarat Turcinov vineri.

După testare, vehiculele blindate vor „intra imediat în serviciul militarilor” ucraineni, a subliniat el.

Primul adjunct al directorului companiei de stat Ukroboronprom Serghii Pinkas a anunţat la începutul lui decembrie că Ministerul ucrainean al Apărării a achiziţionat 75 de vehicule blindate uşoare de la compania britanică Saxon, în valoare de 3,8 milioane de dolari.

El preciza că vehiculele britanice Saxon reprezintă o alternativă „accesibilă ca preţ” la tehnologia depăşită aflată în prezent în serviciul armatei ucrainene, adăugând că ele urmează să fie modernizate pentru a oferi protecţia de care au nevoie militarii ucraineni în timpul misiunilor în zona de luptă din estul ţării.

Vehiculele blindate de tip Saxon au fost dezvoltate la începutul anilor ’70 ca „taxiuri de luptă” ieftine dar eficiente pentru forţe de securitate aflate în misiuni. Ele sunt utilizate în prezent în mai multe ţări, inclusiv în Oman, Bahrain, Malaysia şi Nigeria.

„După ceea ce am realizat la Minsk, nu este vorba doar despre bombardarea unor ucraineni şi cartiere locuite, ci este vorba despre un atac asupra rezultatelor noastre de la Minsk, fără explicaţii”, a declarat vineri Poroşenko, citat de BBC News Online.

„Din nefericire, după (negocierile de la) Minsk, operaţiunile ofensive ale Rusiei s-au intensificat”, a acuzat el, adăugând că Kievul „este convins că rezultatele de la Minsk se află într-un mare pericol”.

Statele Unite s-au declarat, de asemenea, foarte îngrijorate de informaţii potrivit cărora armament greu este adus, peste frontiera cu Rusia, în regiunea de conflict din estul Ucrainei

Bombardamente se auzeau sâmbătă dimineaţa în fieful separatist prorus Doneţk.

Citeste si...
Remus Vulpescu, seful OPSPI, si-a dat demisia. DD acuzat de inselaciune si fals, anchetat de DNA