Insula Barbados vrea să iasă de sub tutela Reginei Angliei
Featured, International

Insula Barbados vrea să iasă de sub tutela Reginei Angliei și să devină republică

Insula Barbados vrea să o înlăture pe regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii din funcţia de şef al statului şi să devină republică, a anunţat guvernul ţării insulare din Caraibe, reînviind un plan discutat de mai multe ori în trecut, relatează miercuri Reuters

“A venit timpul să ne lăsăm pe deplin în urmă trecutul colonial”, a declarat guvernatorul general de pe Insula Barbados, Sandra Mason, rostind un discurs în numele prim-ministrului ţării Mia Mottley.

“Barbadienii îşi doresc un şef de stat barbadian. Aceasta este declaraţia supremă de încredere, cine suntem şi ce suntem în stare să realizăm. Prin urmare, Barbadosul va face următorul pas logic către suveranitatea deplină şi va deveni republică până sărbătorim cea de-a 55-a aniversare a independenţei noastre”, potrivit Agerpres.

această aniversare are loc în noiembrie anul viitor.

Palatul Buckingham a declarat că problema este a populaţiei din Barbados. Foreing Office-ul a spus că decizia trebuie să o ia Barbados.

“Barbados şi Marea Britanie sunt unite în istoria noastră comună, cultură, limbă şi multe altele. Avem un parteneriat durabil şi vom continua să lucrăm cu ei împreună cu toţi partenerii noştri apreciaţi din Caraibe”, a declarat o purtătoare de cuvânt a ministerului de externe britanic.

În prezent, guvernatorul general al Barbados este numit de regină la sfatul prim-ministrului insulei. Guvernatorul general reprezintă regina la evenimente oficiale, precum deschiderea parlamentului statului, ocazia cu care Mason a rostit marţi discursul.

Marea Britanie a jucat un rol cheie în istoria Barbados, care a fost transformat de traficul de sclavi din Atlantic. Insula a fost revendicată pentru Anglia în 1625 când căpitanul Henry Powell a debarcat acolo.

Ea a fost repede colonizată şi a rămas în mâinile britanicilor timp de secole, spre deosebire de alte insule din Caraibe pentru care s-au luptat spaniolii, britanicii, olandezii, francezii şi americanii. Introducerea sclavilor africani pentru a lucra pe plantaţiile de trestie de zahăr au adus o bogăţie fabuloasă clasei conducătoare albe.

Populaţia de astăzi, sub 300.000 de locuitori, este majoritar de descendenţă africană. Unele legături culturale cu Marea Britanie sunt încă evidente: oraşe cu nume precum Hastings şi străzi ca Liverpool Lane, în timp ce cricketul este un sport foarte popular.

Marea Britanie găzduieşte o comunitate numeroasă de descendenţi barbadieni.


blank