Actualitate, Featured

Inspecția judiciara s-a sesizat in cazul unei retele de copii dusi la cerșit în Anglia

Inspecția Judiciară s-a autosesizat și face verificări la Tribunalul Harghita după ce dosarul Țăndărei, în care au fost judecate 25 de persoane, s-a încheiat după aproape 9 ani, deoarece s-au prescris faptele. Ancheta a fost deschisă după ce 160 de copii romi au fost găsiți la cerșit în Anglia.

Inspecția Judiciare au confirmat, că instituția s-a autosesizat și face verificări la Tribunalul Harghita. Demersul Inspecției Judiciare vine după ce dosarul Țăndărei s-a încheiat pentru că a intervenit prescrierea faptelor. Nu este exclusă nici extinderea verificărilor la procurorii care s-au ocupat de dosar.

Inspecția judiciara s-a sesizat in cazul unei retele de copii dusi la cerșit în Anglia

„În situația în care, în urma verificărilor prealabile, se stabilește că sunt necesare verificări și în ceea ce privește activitatea unor procurori, inspectorii judiciari au posibilitatea legală de a se sesiza în acest sens”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspecţiei Judiciare.

Procesul judecat la Tribunalul Harghita s-a încheiat prin decizia din 12 februarie, după aproape nouă ani și zeci de termene, potrivit Mediafax.

Inspecția judiciara s-a sesizat in cazul unei retele de copii dusi la cerșit în Anglia

Magistrații au admis schimbarea încadrării juridice a faptelor din „constituire a unui grup de criminalitate organizată”, faptă prevăzută de Legea nr. 39/2003, privind prevenirea și combaterea criminalității organizate în „constituirea unui grup infracțional organizat”, faptă prevăzută de art. 367 din Codul Penal.

Dacă în primul caz, fapta se pedepsește cu închisoare de la 5 la 20 de ani, în cazul al doilea, pedepsa este cuprinsă între 1 și 5 ani.

Cele 25 de persoane au fost acuzate de trafic de minori, spălare de bani și constituire a unui grup de criminalitate organizată, iar unii dintre ei și pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor.

În plus, instanța a dispus ridicarea sechestrului asigurator instituit asupra bunurilor inculpaţilor.

Doar la Tribunalul Harghita, dosarul cunoscut opiniei publice sub numele „Europa” a avut 53 de termene, după ce a ajuns aici, în februarie 2013.

Cazul a făcut mare vâlvă în 2010, când peste 160 de copii de etnie romă duşi la cerşit în Marea Britanie au fost identificaţi de autorităţile judiciare române şi britanice, care au semnat un acord pentru constituirea unei echipe comune de investigaţii pentru capturarea traficanţilor, această acţiune derulându-se la Ţăndărei, în Ialomița.

În cadrul operaţiunii numită „Europa” au fost efectuate zeci de percheziţii domiciliare, la care au participat şi ofiţeri din cadrul Metropolitan Police şi specialişti Europol.

Potrivit anchetatorilor, membrii grupării infracţionale organizate recrutau minori de etnie romă, pe care îi treceau fraudulos frontiera spre Marea Britanie, unde îi exploatau, obligându-i să cerşească sau să comită infracţiuni stradale.

Racolarea minorilor se realiza din mediul comunităţilor rome sărace, membrii grupării ocupându-se de cazarea şi transportul acestora, procurarea documentelor de călătorie şi a banilor necesari, precum şi de organizarea şi supravegherea activităţii infracţionale din Marea Britanie şi gestionarea sumelor de bani obţinute din exploatarea victimelor.

Au fost identificate, în 2010, peste 168 de victime minore, cu vârste cuprinse între 7 şi 15 ani.

Procurorii DIICOT au colaborat în această cauză, la acea vreme, cu autorităţile judiciare britanice, fiind organizate mai multe întâlniri de lucru, sub coordonarea Eurojust. În anul 2008, în cadrul operaţiunii „Europa”, având în vedere complexitatea cauzei, a fost semnat un acord între autorităţile judiciare române şi cele britanice, pentru constituirea unei echipe comune de investigaţie.

blank