„Viitorul raport trebuie să pornească de la premiza că nu noi, românii, am inventat comunismul”

iliesiu

Revista „Contemporanul” prezidată de scriitorul Nicolae Breban, propus recent pentru premiul Nobel de către Uniunea Scriitorilor din România, a publicat în numărul de Înviere (nr.745, aprilie 2014) răspunsurile primului-ministru Victor Ponta și ale președintelui Senatului Călin Popescu Tăriceanu la întrebările revistei „Contemporanul” referitoare la „Apelul pentru condamnarea totalitarismului comunist de către membrii Parlamentului României având ca fundament un raport elaborat sub egida Academiei Române”, apel lansat de senatorul independent Sorin Ilieșiu.

„Răspunsurile primului-ministru și ale președintelui Senatului la întrebările revistei Contemporanul reprezintă un moment realmente istoric, începutul reformei morale a clasei noastre politice. Publicarea acestor răspunsuri în Săptămâna Patimilor este simbolică dacă ne gândim la patimile poporului nostru în timpul totalitarismului comunist”, a declarat Sorin Ilieșiu.

Ilieșiu a reiterat ideea că „viitorul raport trebuie să pornească de la premiza că nu noi, românii, am inventat comunismul. Nu noi l-am instaurat cu forța, în mod ilegitim și criminal. În schimb, noi am fost condamnați să-l trăim și să-i îndurăm fărădelegile și crimele, în timp ce căutam soluții prin care să ne salvăm limba, cultura și țara, să ne salvăm ființa națională de la desființare. Această salvare a fost meritul poporului român, inclusiv al unora dintre liderii comuniști”.

„Adevărul învinge întotdeauna, chiar dacă uneori trec 25 de ani până la rostirea lui, precum în cazul României post-comuniste. Să fie într-un ceas bun pentru Învierea României antitotalitare!”, a conchis senatorul Ilieșiu.

Revista „Contemporanul” a publicat în ultimele două numere apelul senatorul Ilieșiu, împreună cu Raportul —redactat de acesta în 2005— pentru condamnarea regimului politic comunist din România ca nelegitim și criminal.

Citeste si...  Meleşcanu: Bugetul MAE a fost majorat pentru turul II. Vor fi mai multe ştampile şi cabine de vot în diaspora