Ultima Ora

INFRASTRUCTURA Desi codul rosu de canicula este emis in 9 state europene, doar in Romania drumurile se topesc! Care este explicatia?

Dacă iarna suntem țara în care drumurile naționale și autostrăzile se inchid cu cea mai mare ușurință, vara suntem țara in care șoselele se închid la fel de ușor, de data aceasta însă, din cauza temperaturilor înalte, scrie Doru Cireasa pentru digi24.ro.
Dacă iarna suntem țara în care drumurile naționale și autostrăzile se inchid cu cea mai mare ușurință, vara suntem țara in care șoselele se închid la fel de ușor, de data aceasta însă, din cauza temperaturilor înalte, scrie Doru Cireasa pentru digi24.ro.

 

Valul de căldură de origine africană care a dus zilele acestea la declanșarea codului roșu în nouă state europene pare a afecta cel mai serios transporturile rutiere din România, nu din celelalte țări. Sunt aşteptate temperaturi între 30 şi 40 de grade Celsius, din Elveţia în Ungaria şi din sudul Poloniei până în Sicilia. Cea mai gravă situaţie pare a fi în Balcanii de Vest: Serbia şi Croaţia sunt integral sub avertizare cod roşu toată ziua.
Pentru a proteja infrastructura rutieră Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a limitat traficul greu de marfă în 15 județe din vestul țării, potrivit unui comunicat al companiei, remis joi.
”În intervalul orar 12:00 – 20:00, pe drumurile naționale și autostrăzile care tranzitează 15 de judeţe din vestul țării vor fi instituite restricţii de circulaţie pentru autovehiculele cu o masă autorizată mai mare de 7,5 tone. Restricțiile de circulație sunt instituite în baza codului portocaliu de caniculă (se vor înregistra temperaturi maxime cuprinse frecvent între 36 și 40 de grade) emis de A.N.M. Avertizarea este emisă pentru următoarele județe: Dolj, Mehedinți, Caraș-Severin, Hunedoara, Timiș, Arad, Sibiu, Alba, Bihor, Cluj, Mureș, Sălaj, Satu Mare, Maramureș și Bistrița Năsăud.
Astfel, CNAIR S.A. în baza prevederilor articolului 44 alin.2 al Ordonanţei de Guvern nr.43/1997 privind regimul drumurilor, cu modificările şi completările ulterioare, interzice temporar circulaţia vehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, pe autostrăzile şi drumurile naţionale din judeţele afectate de caniculă”, spune compania.
Restricţionarea circulaţiei ar fi necesară pentru protecţia sectoarelor de drum asfaltat pe care, din cauza temperaturilor ridicate din timpul zilei, se produc deformări majore ireversibile cu pierderea stabilităţii îmbrăcaminţii rutiere, explică CNAIR.
Caz unic în UE
Apare însă o întrebare. De ce șoselele altor țări sunt mai puțin sensibile la caniculă? Date furnizate de administrațiile rutiere din Bulgaria, Ungaria, Serbia și Croația, de către IRU – Organizația Mondială pentru Transporturi Rutiere dar și de firme europene de logistică și transport rutier (spre exemplu LKW Walter – Austria) trec doar România la secțiunea țărilor UE unde în acest zile sunt astfel de restricții. Acestea mai sunt frecvente în Ucraina, Moldova sau Belarus.
Restricții similare era întâlnite și în Bulgaria până anul trecut, când au fost anulate. ”Interdicțiile privitoare la traficul greu la temperaturi de peste 35 de grade Celsius vor fi anulate. Vehiculelor ce depășesc 20 de tone li se va permite circulația liberă pe drumurile naționale pe timpul verii. Până acum circulația era interzisă între orele 1 după-amiaă și 9 seara”, spunea anul trecut Agenția pentru Infrastructură Rutieră a Bulgariei (API.bg). Eliminarea restricțiilor a fost convenită după discuții tripartite patronatele din transporturi rutiere – poliție rutieră – API.
În ultimii ani construirea noilor secțiuni de drumuri s-a făcut prin utilizarea bitumului modificat cu polimeri și a altor materiale speciale, explica API. ”În acest fel un număr din ce in ce mai mare de secțiuni de drumuri sunt capabile să susțină greutatea vehiculelor fără deformarea drumului la temperaturi mari”, spunea agenția de infrastructură a Bulgariei.
Cât privește celelate țări din zonă, afectate și acestea de temperaturi, respectiv Serbia, Croația și Ungaria, în acestea lipsesc restricțiile de trafic. IRU.org informează că astfel de restricții mai sunt în Belarus.
Care este cauza?
”Este vorba de rezistență. Infrastructura noastră nu rezistă, nu a fost făcută să reziste la temperaturi atât de mari. Am folosit inițial bitum 50-70, apoi s-a trecut la 70-90, respectiv punctul de înmuirere măsurat în grade Celsius. Așa erau standardele după Revoluție, în perioada 90-95. Acum nu se mai folosește bitum de acela, acum e modificat cu polimeri, atunci erau aditivi mai slabi”, spune un inginer de drumuri de la o firmă de proiectare și consultanță în domeniu. Dacă aerul are o temperatură de 35-40%, la sol asfaltul poate ajunge la 70 de grtade Celsius.
Este însă de neînțeles de ce CNAIR ține inchise traficului greu inclusiv autostrăzile realizate în ultimii ani pe care un camion de 40 de tone (masa maximă admisă a unui vechiul pe un drum național) ar trebui să circule fără a lăsa nici cea mai mică urmă în astfalt. Există un risc. Apariția șleaurilor însă ar da de gol asupra calității slabe a asfaltului folosit.
Închiderea traficului este facilitată și de prevederi legale poate prea permisive. ”Ordonanța 43 pe 1997 spune că administratorul drumului (CNAIR – n.red.) poate introduce restricții cu scopul protejării drumului. Nu avem peste tot mixturi astfaltice cu bitum modificat și nu atât acestea cu bitum modificat rezistă, cât cele armate cu fibre, adică să nu se mai facă făgașele acelea”, spune un fost șef pentru întreținere drumuri și autostrăzi al Companiei.

blank