Iarna a sosit și vremea se răcește din ce în ce mai tare. Dacă nu sunteți mulțumiți de sistemul de încălzire actual, în cele ce urmează vă vom oferi câteva informații utile pentru a alege cel mai bun sistem de încălzire în funcție de nevoile dvs.

Care este cel mai bun sistem de încălzire?

Întrebarea referitoare la care este cel mai bun sistem de încălzire, nu are un singur răspuns corect, deoarece acesta va depinde de mulți factori, cum ar fi caracteristicile casei dvs., încălzirea și investiția pe care sunteți dispuși să o faceți.

Iată factorii de care trebuie să ținem cont atunci când alegeți cel mai potrivit sistem de încălzire pentru casa dvs:

Dimensiunea casei. Încălzirea unui apartament mic diferă de încălzirea unei case mari.

Orientarea casei. Temperatura casei va depinde de modul de orientare a acesteia (spre nord, sud, est sau vest).

Izolare. O bună izolare a casei se va traduce într-o economie mai bună de energie și poate influența decizia dvs.

Utilizarea pe care o dați casei. Dacă trebuie să încălziți toate camerele sau doar o parte din casă, dacă sunteți acasă toată ziua sau doar la anumite ore sau dacă este prima sau a doua casă (în care locuiți doar vara / iarna…).

Clima zonei. Traiul într-o zonă de câmpie diferă de cel din zona de munte, unde de obicei este mai frig.

Prețul energiei. În funcție de tipul de energie utilizat (electricitate, gaz natural sau alți combustibili), trebuie să vă gândiți la prețul actual și la posibilitatea ca acesta să crească în viitor.

Dificultatea instalării unui anumit sistem de încălzire. Dacă sistemul se instalează greu sau nu și cât de dispuși sunteți să instalați un anumit sistem.

Întreținere. Dacă sistemul are nevoie de multă întreținere (revizii, costuri de reparație etc.) sau nu necesită aproape nicio întreținere.

După cum puteți vedea, există mulți factori care vă pot influența decizia, deoarece depinde de importanța pe care o acordați diverselor sisteme de încălzire.

În plus, trebuie să aveți în vedere că cel mai utilizat sistem nu este întotdeauna cel mai eficient. De multe ori, pentru a nu cheltui mult cu instalarea unui anumit sistem, există tendința de a alege o metodă mai confortabilă, când, în realitate, pe termen lung, un alt sistem de încălzire ar da roade. Prin urmare, nu ar trebui să vă concentrați atât de mult pe investiția inițială, ci pe economiile de energie pe care le vom obține pe termen lung.

Citeste si...
S-a descoperit cît trebuie să aștepți până să te căsătorești

În cele ce urmează vom analiza sistemul de încălzire pe gaz și vă vom dezvălui avantajele și dezavantajele acestui sistem.

Centralele pe gaz folosesc gaz natural drept combustibil pentru încălzirea apei, care poate fi utilizată pentru încălzirea casei și / sau pentru încălzirea apei calde menajere.

Principalul avantaj al centralelor  pe gaz este că pot încălzi locuințe mari în mod omogen fără probleme, chiar dacă sunt amplasate în zone cu climă foarte rece. Sistemul de încălzire pe gaz cu calorifere este unul dintre cel mai utilizat sistem din România.

Avantaje

▪ Încălzește întreaga casă în mod egal.

▪ Nu usucă mediul înconjurător (la fel ca aerul condiționat).

▪ Poate fi utilizat în case mari, compartimentate.

▪ Recomandat în zonele cu climă foarte rece, deoarece păstrează bine căldura.

Sunt ideale pentru toate tipurile de case (atât mari, cât și mici) cu alimentare cu gaze naturale, atâta timp cât vreți să încălziți întreaga casă în mod egal. Se pot folosi în toate tipurile de zone, dar sunt profitabile mai ales în zonele cu climă rece.

Dezavantaje

▪ Acestea necesită revizii periodice de către firma care le-a instalat, precum și o curățare anuală.

▪ Dacă locuiți departe de oraș sau în orașe mici, este posibil ca alimentarea cu gaze naturale să nu ajungă în zona dvs.

Dacă centrala pe gaz nu este o foarte bună opțiune pentru dvs., puteți alege o centrală electrică, o sobă pe biomasă (lemn și peleți), încălzire prin intermediul aerului condiționat și chiar să vă alegeți o centrală din gama variată de centrale pe peleți.

De asemenea, vă puteți moderniza vechiul sistem de încălzire fără investiții mari, alegând  câteva convectoare electrice. Succes în alegerea celei mai bune soluții pentru casa dvs.!