Benjamin Netanyahu  Iranul livrează arme direct mișcării teroriste in fața unui grup de diplomați, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat că agenți israelieni continuă să opereze în Iran în cadrul eforturilor Israelului pentru contracararea ambițiilor nucleare ale regimului islamic de la Teheran.

„Luptăm în lumea întreagă în ce privește programul nuclear iranul și agenții noștri merg în Iran pentru a obține date noi“, a precizat șeful guvernului israelian fără a intra în detalii. El continuă să-și manifeste opoziția față de acordul nuclear iranian încheiat între Teheran și marile puteri occidentale în 2015. În aprilie, Israelul a anunțat că a extras din Iran peste 100.000 de documente din arhivele Teheranului care detaliază programul nuclear al țării. În septembrie, în discursul pronunțat la ONU, Netanyahu a dezvăluit existența unui „depozit nuclear secret“ la periferia capitalei iraniene, care ar conține materiale nucleare pe care Iranul nu avea dreptul să le dețină fără să notifice AIEA. Arhivele și acest depozit, a subliniat Netanyahu, dovedesc faptul că Iranul nu a renunțat la programul său nuclear.

La întâlnirea cu diplomații reuniți la sediul ministerului israelian de Externe din Ierusalim, Netanyahu s-a referit și la relațiile cu lumea arabă, motivate de o îngrijorare comună față de Iran. „Nu voi suspenda eforturile de pace cu lumea arabă așteptând ca palestinienii să facă pace cu noi. Nu o voi face“. Inițial, statele arabe au condiționat orice normalizare cu Israelul de încheierea unui acord de pace cu palestinienii. Netanyahu a făcut o vizită în sultanatul Oman luna trecută și relațiile cu Arabia Saudită evoluează cu importante cooperări în culise.

Netanyahu, susținut de Washington, este decis să lupte contra amenințărilor iraniene și a precizat că potrivit informațiilor unor servicii secrete, Iranul livrează arme direct mișcării teroriste șiite libaneze, Hezbollah, direct în Liban și nu prin Siria, cum era cazul până de curând. Ca urmare, Israelul a luat ca țintă încărcăturile de arme cu destinația Hezbollah, și, în încercarea de a împiedica Iranul să se stabilească în Siria, supraveghează Libanul din ce în ce mai atent. În acest context, statul evreu a anunțat pe 4 decembrie lansarea unei vaste operațiuni de neutralizare a „tunelelor de atac“ construite subteran de Hezbollah prin care combatanții săi se pot infiltra pe solul israelian în caz de război. Forțele de securitate israeliene au numit acțiunea „Northern Shield“ și zonele de frontieră au fost declarate zone militare închise.

Citeste si...
Ea are cel mai SEXY POSTERIOR din lume!

Informarea Moscovei
Armata israeliană a anunțat duminică descoperirea unui nou tunel al Hezbollah la frontiera cu Libanul, al patrulea de la debutul operațiunii, dar nu a oferit detalii legate de localizarea lui. Ca și în cazul precedentelor descoperiri, a dat asigurări că nu reprezintă o „amenințare iminentă“ pentru populația israeliană frontalieră și a precizat că în interiorul tunelului au fost plasate instalații explozive și oricine ar intra în tunel din partea libaneză se expune pericolului.

Benjamin Netanyahu a avertizat Hezbollah că riscă o ripostă dură dacă va lansa un atac împotriva țării sale. Însoțit de șeful Statului Major al armatei, premierul a efectuat o vizită în nordul Israelului și a declarat că operațiunea va continua atâta vreme cât va exista amenințarea tunelelor Hezbollah. „Dacă Hezbollah comite grava eroare de a ne ataca sau de a se opune la ceea ce facem în acest moment, vor primi o ripostă pe care nu și-o pot imagina“. El a evocat vizita la Moscova a unei delegații militare israeliene de înalt nivel cu misiunea „de a explica operațiunea și de a reaminti în modul cel mai clar posibil că Israelul are dreptul și sarcina de a lupta contra prezenței militare iraniene și de a acționa contra tentativei de agresiune a Hezbollah prin tunele“. Săptămâna trecută, premierul a trimis la frontiera libaneză reprezentanți ai misiunilor diplomatice din Israel pentru a le demonstra existența tunelelor subterane și a făcut apel la țările lor să sancționeze Hezbollah.

În Liban, mișcarea teroristă libaneză nu a reacționat încă la ultimele evoluții de la frontieră, dar media Hezbollah a difuzat comentariile fostului șef al serviciilor secrete militare israeliene, Amos Yadlin, care a estimat că operațiunea armatei se va limita