Life, Stiri

Înfometarea este cea mai proastă soluţie!

Slăbeşte sănătos fără să ţii dietă

slabit_fata

Multe persoane neavizate ne recomanda diverse diete, care, de cele mai multe ori, fac mai mult rau decat bine. Pe de alta parte, adevaratii specialisti sustin ca este indicat sa nu urmezi haotic diete drastice. Nicio persoana nu va slabi in mod sanatos prin infometare!

Cea mai buna cale de a slabi este mancatul la ore fixe, fara excese si alegand alimente care sa ne ofere intreaga gama de substante nutritive. Dietele drastice (cu supa de varza, orez sau grau fiert fara sare etc.) nu fac altceva decat sa te priveze de nutrienti esentiali, precum proteinele, vitaminele, acizii grasi Omega-3 si carbohidratii. Nu trebuie sa uiti ca ingrasarea este, in general, determinata de combinarea gresita intre alimente, cum ar fi carnea cu cartofi sau paste ori orez cu paine!

Specialistii afirma ca unele diete pot fi benefice pentru organism, insa, pentru ca o dieta sa functioneze corect, trebuie sa fie adaptata la stilul tau de viata si trebuie privita nu ca o solutie-minune ca sa intri rapid intr-o rochie sau o pereche de blugi, ci ca un mod de a trai. Asta inseamna sa faci alegeri alimentare sanatoase si echilibrate, pe care sa le poti respecta pentru o perioada foarte lunga de timp – luni intregi sau chiar ani, iar ceea ce a inceput ca o dieta sa devina un comportament natural.

In acest fel, nu vei mai simti ca esti „pedepsita“ sa te abtii de la mancarurile preferate, ci vei invata sa gatesti si sa combini aceste mancaruri in mod sanatos:

– fiert sau copt in loc de prajit;

– ulei de masline in loc de floarea-soarelui;

– peste si curcan in loc de carne de porc;

– legume sotate in loc de cartofi la garnitura;

– cereale integrale in loc de paine alba;

– mic dejun din fructe si cereale in loc de ochiuri cu bacon;

– ciocolata amaruie (cu 70-90% cacao) in loc de prajituri cu ciocolata, etc.

Retine: orice dieta tinuta pentru o perioada scurta de timp are numai efecte negative asupra organismului.

Pe langa un program riguros al meselor zilnice, e bine sa adopti o rutina de exerctitii fizice, si acestea practicate cu regularitate. Nu are importanta daca mergi la sala sau alergi in parc, dansezi, joci volei cu prietenele sau mergi cu bicicleta impreuna cu copii – ceea ce conteaza este sa faci miscare in fiecare zi. Multe dintre noi amana sportul pentru week-end, cand isi propun sa recupereze o saptamana intreaga de sedentarism. Aceasta practica este una gresita, deoarece efortul prea mare depus la intervale rare de timp poate slabi inima, cauzand si alte probleme sa sanatate. Ideal este sa fii activa zilnic: poti urca scarile in loc sa iei liftul, poti lua din cand in cand bicicleta in loc sa mergi cu masina, poti cobori din tramvai cu o statie inainte de destinatie si ma parcuri restul distantei pe jos sau, in fine, iti poti lua un animal de companie, pe care sa-l plimbi zilnic.

Tine minte: oricat de putin este mai bine decat deloc!

Nici stresul nu e de neglijat! Acesta poate duce la ingrasare si creste odata cu privarea de la alimentele dorite. Prin urmare, daca vei consuma doar mancaruri fara pic de savoare, cum ar fi supa de varza, nivelul de stres la care iti supui organismul se va mari drastic. In acest mod, nu vei face altceva decat sa slabesti cateva kilograme pentru o scurta perioada de timp (efect datorat eliminarii de apa, nicidecum arderii de tesut adipos!), dupa care, cand vei reincepe sa te alimentezi normal, te vei ingrasa la loc sau chiar vei lua in greutate mai mult decat aveai inainte de a tine cura respectiva.

 

 

blank