Eurostat anunță că România ocupă primul loc în UE la rata anuală a inflației, în aceeași zi în care ne-a spus că suntem lideri la creșterea salariilor.

Rata anuală a inflației în zona euro a urcat la 1,9% în mai de la 1,3% în aprilie. Cu un an în urma, nivelul era de 1,4%, informează un comunicat al Eurostat, biroul european de statistică.

În UE, inflația anuală a crescut la 2% în mai, de la 1,5% în aprilie, după ce anul trecut pe vremea asta, se cifra la 1,6%.

Inflația anunțată de Eurostat se referă indicele armonizat al prețurilor de consum (IAPC), care de regulă este mai mic decât indicele prețurilor de consum (IPC), dat publicității penru România de Institutul Național de Statistică (INS).

Cele mai ridicate rate anuale ale inflaţiei din Uniunea Europeană au fost înregistrate luna trecută în România (4,6%) şi Estonia (3,1%), iar cele mai scăzute în Irlanda (0,7%) şi Grecia (0,8%).

Comparativ cu aprilie 2018, inflaţia anuală a urcat în 26 de ţări membre ale UE (inclusiv în România, unde s-a majorat de la 4,3% până la 4,6%), a rămas stabilă într-un stat şi a scăzut în alt stat.

Citeste si...
Cresc dobânzile la creditele în lei!

În cazul zonei euro, cel mai semnificativ impact asupra creşterii anuale a preţurilor l-au avut în mai serviciile (0,72 puncte procentuale), energia (0,58 pp), alimentele, alcoolul şi ţigările (0,50 pp), produsele industriale din afara sectorului energetic (0,08 pp).

România se află pe primul loc în UE la creșterea costului orar cu forța de muncă în trimestrul 1 din 2018, urmată de Letonia și Ungaria.

Costul orar cu forța de muncă a urcat, în primult trimestru din 2018, față de aceeași perioadă a anului trecut, cu 2,0% în zona euro și cu 2,7% la nivelul Uniunii Europene, se arată într-un comunicat publicat vineri de Eurostat.

În primul trimestru al anului 2018, cele mai mari avansuri ale costului orar cu forța de muncă au intervenit în România (12,7%), Letonia (11,2%), Ungaria (10,3%), în timp ce Portugalia a înregistrat o scădere de 1,5%.