Actualitate

Industria parandaraturilor in Romania. Afacerile, in colaps fara mita

Parandaratul a ajuns la rang de industrie in Romania, iar o zi fara aceste ‘atentii’ date autoritatilor ar duce la un colaps al afacerilor din tara. Aceasta este opinia sefului TVR Stelian Tanase. El considera ca ministrii nici nu ar accepta portofoliile care le sunt incredintate daca nu ar stii ca se pot imbogatii din parandarat.stelian_tanaseradiocluj_ro_17814200
 
„În spatele semnăturii unui ministru adesea se află o întelegere obscură. Totdeauna privește un mare contract. În IT să zicem, pentru o șosea sau autostradă, pentru achiziționarea de ustensile medicale sau rechizite. O investigație fie și superficială privind situația locativa a acestor înalți funcționari ar releva că au un mod de viață cu mult peste ce încasează oficial pe ștatul de plată de la minister. De asemenea că au locuințe pe care nu au cum să le justifice din salariu. Toate sunt efectul nenumăratelor parandărături încasate. Nici nu ar sta in minister sau primarie dacă nu ar fi puzderia de parandărături de care se bucură.
 
Dacă o zi in România ar inceta să se încaseze para-ndărăturile, afacerile, comerțul, construcțiile etc ar intra în colaps. Atit de importantă a ajuns industria para-ndărăturilor la români”, precizeaza Stelian Tanase.
Acesta mai explica si termenul in sine: Para-ndărat este o expresie de la barbut, un joc de zaruri. Am auzit-o primă dată expresia în copilărie, in curtea școlii, unde băieții mari, așezați pe vine, jucau barbut. Nu am jucat, dar am privit destule partide. În jurul lor circulau o grămadă de legende. De zaruri măsluite, de noroc chior, de mize enorme pierdute pe un șase/șase. Para-ndărăt este cînd cîștigi banii pierduți la turul dinainte. Dacă ai pierdut și ceri parandărăt nu plătești dar poți să îți iei banii inapoi la un zar bun la turul care vine. Dacă nu, plătești toată suma.”
blank