Actualitate, Featured

Incredibil! CIA și serviciul de informații german au spionat România informează Wasington Post

O vastă anchetă de presă publicată la 11 februarie de „Wasington Post” (recordmenul absolut al premiilor Pulitzer – „Nobeluri prentru ziaristică“), reputata televiziune germană ZDF și radio-televiziunea elvețiană SRF, dezvăluie că societatea Crypto AG din „Țara Cantoanelor”, specializată în fabricarea dispozitivelor de cifrare, era deținută în realitate de CIA și serviciul vest-german de informații – Bundesnachrichtendienst.

Operațiunea s-a numit „Thesaurus” apoi „Rubicon” și a fost definită de CIA, într-un raport din 2004, consultat de autorii anchetei, drept „lovitura secolului” în domeniul spionajului. Ea a permis decodarea mesajelor a zeci de țări între anii 1960 și 2010.

Potrivit AFP, care citează ancheta publicată marți de cele trei surse amintite, în 1970, Crypto AG a fost achiziționată în secret de CIA și Bundesnachrichtendienst (BND), dar serviciul german s-a retras la începutul anilor 1990, iar Cliservices a revândut Crypto în 2018.

După Al Doilea Război Mondial, societatea respectivă devenise liderul pieței de echipamente de criptare a mesajelor destinate spionilor, militarilor și diplomaților. Până recent de tot, ea a vândut marfa sa în peste 120 de țări ale lumii – dintre care doar 62 sunt cunoscute – în schimbul „a milioane de dolari”. Or, după cum dezvăluia marți ziarul „Washington Post”, la timpul respectiv CIA și Bundesnachrichtendienst au modificat produsele realizate de Crypto spre a putea sparge codurile folosite de tările cumpărătoare pentru transmiterea mesajelor.

Printre clienții firmei elvețiene s-au aflat Iranul – personal, cred că legătura s-a realizat în timpul domniei șahului Reza Pahlavi, care avea relații foarte strânse cu SUA și, evident, cu CIA -, cu juntele militare din America Latină – din Brazilia până în Columbia, din Peru în Chile – , India și Pakistan, rivalii nucleari ai Americii, India și Pakistanul, și, șocant ori nu, chiar Vaticanul.

Pe captura realizată după pagina din „Washington Post” de la 11 februarie se află lista celor 62 de țări cliente ale Crypto. Între acestea, din Europa se regăsește și ROMÂNIA, lucru lesne de înțeles, ținând seama că, până în 1990, fiind țară socialistă, ea făcut parte din Tratatul de la Varșovia, înființat din inițiativa URSS.

E drept, s-a zis că după dezertarea fostului general de securitate Ion Mihai Pacepa, din iulie 1978, România ar fi fost păgubită mai grav decât după cutremurul de pământ din martie 1977, între altele ea fiind obligată să-și schimbe și cifrul. A făcut-o cu produse realizate tot de firma Crypto, în condițiile trucării acestora de CIA și Bundesnachrichtendienst ? Personal, nu cutez să dau un pronostic, dar mă întreb de ce ea încă figurează pe lista din ziarul american? Să nu fi fost actualizate datele? Greu de spus.

În al doilea rând, aș semnala că, dintre țările socialiste „surori”, mai figurează Cehslovacia și Ungaria, dar, surprinzător, nu și Polonia, RDG ori Bulgaria! Însă, ținând seama că este vorba doar de cele 62 state identificate, nu este exclus ca acestea să figureze pe lista celorlalte, până la 120.

În al treilea rând, lista arată, dacă mai era nevoie, că în materie de spionaj serviciile respective nu au mamă nu au tată, cum se spune. Ca dovadă că pe ea regăsim țări vest-europene membre NATO, cu raporturi foarte strânse cu SUA: Italia, Portugalia, Spania, Turcia. Despre Vatican ce să mai spunem ? Evident că și în acest caz e de văzut ce țări sunt pe restul listei până la cele 120. La fel pe lista țărilor din Orientul Mijlociu, unde se află marii aliați ai SUA din zonă: Arabia Saudită, Iordania sau Kuweit.

Se zice că este vorba de unul dintre secretele cele mai bine păzite din timpul Războiului Rece, operațiunea purtând numele de „Rubicon” fiind detaliată într-un raport istoric de 96 de pagini al CIA, din 2004, la care au avut acces „Washington Post” și televiziunea ZDF. Sursele citate arată că documentul respectiv este completat de retranscrierea rapoartelor orale ale serviciului german de informații.

Crypto AG a făcut primul său contract încă din timpul celui de Al Doilea Război Mondial pentru a fabrica mașini de codificat folosite de trupele americane. Câștigând saci de dolari, firma respectivă a devenit un fabricant de dispozitive de criptare de-a lungul deceniilor care au urmat, ea trecând de la rotoarele mecanice la „puricii” din silicon.

De la finele anilor 1960, CIA, NSA (Agenția Americană de Securitate) și partenerii lor (vest)germani au condus din umbră toate problemele legate de dezvoltarea Crypto: angajările de personal, concepție, trucare și bine înțeles vânzări. După cum arată publicații pariziene, pe fir au încercat să intre și serviciile secrete franceze interesate de acest parteneriat, dar au fost eliminate în 1969, la cererea expresă a SUA, unde nu se uitase anti-americanismul promovat de gen. Charles de Gaulle, fostul președinte al Hexagonului, care demisionase între timp.

Desigur că există un interes aparte pentru telegramele interceptate și descifrate în SUA și Germania în acei ani datorită aparaturii Crypto și date publicității de amintita anchetă de presă. Lista lor este impresionantă: mesajele egiptene legate de tratativele de la Camp David, din septembrie 1978, dintre președintele Anwar Sadat și premierul israelian Menahem Begin, patronate de președintele SUA, Jimmy Carter; evoluția situației ostaticilor americani de la Ambasada SUA din Teheran dintre 1978 și 1981; mesajele Argentinei legate de Războiul Malvinelor (2 aprilie – 14 iunie 1982) cu Marea Britanie, secretele fiind dezvăluite (evident) Londrei; mesaje și date despre asasinarea unor dictatori latino-americani; mesajele libienilor de felicitare după atentatul de la o discotecă vest-berlineză din 1986, când au decedat doi militari americani.Etc.

De notat că, din motive întemeiate de teamă, nici URSS și nici China nu au figurat niciodată printre clienții Crypto AG. Totuși, CIA nu a ratat prilejul de a intercepta și mesajele cifrate ale acestora, folosind state terțe dotate cu aparatură modificată. În fine, există dubii asupra comportamentului Crypto, îndeosebi după arestarea unui vânzător de produse Crypto în Iran, în 1992.

După ce, cum spuneam, la începutul anilor 1990, odată cu reunificarea Germaniei, Bundesnachrichtendienst a considerat că operațiunea este prea riscantă și a abandonat afacerea, context în care CIA a cumpărat partea BND din Crypto, plătind între 50-70 milioane dolari, după cum apreciază ziarul american. Identitatea foștilor acționari este protejată de legislația din Liechtenstein și rămâne secretă.

„Washington Post” mai scria marți că nici CIA și nici Bundesnachrichtendienst nu au dorit să comenteze ancheta realizată împeună cu ZDF și SRF, dar nu au negat autencitatea datelor ei. La rândul lui, fostul coordonator al serviciilor (vest) germane de informații, Bernd Schmidbauer, a confirmat pentru ZDF existența acestei operațiuni, el apreciind că „Rubicon” a permis să se „creeze o lume mai sigură”.

Societatea suedeză Crypto International, cea care a cumpărat Crypto AG, a precizat că ancheta de presă respectivă este „foarte alarmantă”, dând asigurări că ea nu are „nicio legătură cu CIA sau BND”. În fine, autoritățile elvețiene au declarat pentru France Presee că, la 15 ianurarie 2020, au declanșat o „cercetare” asupra acestei chestiuni.

GERMANIA ,
ROMÂNIA ,
SPIONAJ ,
SUA ,

blank