Doi jurnalişti de la libertatea.ro au reuşit să obţină documente, circa 2 gigabyte de informaţii, din interiorul companiei slovene KRKA, precum şi mărturii de la angajaţi. Astfel, aceştia demonstrează cum marea companie avea pe „ştatul de plată” mai mulţi medicii din România care erau plăţiti să prescrie pacienţilor medicamente făcute de KRKA.

Se pare că de peste 10 ani, corporaţia pharma, una dintre cele mai mari trei pe piaţa de medicamente generice din România, îi mituieşte pe unii medicii din ţară sub formă de bani, vacanţe la recompense ca speakeri.

Medicii îşi primeau comisioanele prin “contracte de sponsorizare”. “Dacă îşi îndeplineau targetul, primeau aproximativ 10% din valoarea prescripţiilor”, a declarat unul dintre angajaţii cu funcţie de conducere din KRKA. 
Prin intermediul acestor „programe de loialitate”, compania avea vânzări foarte mari iar statul plătea milioane de euro pe pe an pe produse precum Bilobil, un tip de ginko biloba, în timp ce experţii internaţionali au avertizat că decontarea acestuia nu este justificată.

Doctorii inventau tot felul de „nevoi medicale” pentru a justifica prescriţiile pentru aceste medicamente, totul cu scopul de a fixa targetul impus de compania pharma.
„KRKA România, cu sutele ei de angajaţi, este, practic, o companie de marketing şi lobby, care influenţează prescripţiile medicale. Noi, cei din România, nu vindem medicamente, căci medicamentele sunt facturate către distribuitori de către firma-mamă din Slovenia, unde se şi produc”, a susţinut un angajat.

Citeste si...  Preşedintele Camerei de Comerţ, arestat!

De asemenea, potrivit sursei, „KRKA avea pe cineva la Ministerul Sănătăţii şi la Casa de Asigurări şi primeam, pe sub mână, bineînţeles, lista secretă a Casei în care apar toţi medicii, cu toate medicamentele prescrise”. Din cauza acestei liste, reprezentanţii medicali care se ocupau de vânzări puteau negocia cu medicii pentru a prescrie medicamentele KRKA.
Ancheta libertatea.ro a stârnit un val de reacţii iar reprezentanţii companiei susţin că „medicii nu ne mai primesc, de teama consecinţelor”.

De asemenea, ministerul Sănătăţii a anunţat că va face o anchetă iar marile companii de medicamente, că folosesc tactici similare, sunt îngrijorate.

Sursă FOTO: Shutterstock