Actualitate, Stiri

Incredibil! Familia Cioabă a salutat-o pe Sanda Ţăranu prin sticla televizorului

Un nepot al regelui internaţional povesteşte care a fost reacţia familiei de ţigani când a văzut prima emisiune TV

Tatăl lui Florin Cioabă, primul rege internaţional al ţiganilor, a avut o evoluţie politică foarte interesantă. Şi pentru că se înţelegea foarte bine cu autorităţile de pe vremea lui Ceauşescu nu a fost nevoit să stea „la coadă” după un televizor alb-negru.

Ion Cioabă locuia deja la Sibiu când şi-a cumpărat primul televizor şi tot clanul a fost foarte emoţionat de eveniment. Cutia de carton în care era obiectul a fost întâmpinată de întreaga familie, chiar şi de vecinii lor. Fiecare a încercat să facă câte ceva, unii să caute prelungitoare, alţii au fugit să caute o antenă şi apoi s-au chinuit să o monteze.

ioncioabatj4Între timp pirandele încercau să facă loc prin casă, să aibă loc toată lumea în faţa micului ecran. Momentul se apropia!

Când totula fost pregătit… au apăsat pe butonul magic şi, după câteva clipe de suspans s-a limpezit ecranul şi a pornit povestea… În faţa lor a apărut o frumuseţe de fată care se uita fix la ei şi, într-o linişte de mormânt, le-a spus cu drag şi din tot sufletul: „Bună seara, dragi telespectatori! Bine v-am găsit!”.

Au înnebunit ţiganii când au auzit-o pe Sanda Ţăranu! „Sărumâna, coniţă!”, „Sărumâna, doamnă!” se auzeau din loc în loc vocile bărbaţilor. „Bine v-am găsit şi noi!”, au continuat. Femeile au început să se agite şi să arate de jur împrejur cu mâinile. „Ne scuzaţi, domniţă, că la noi e cam deranj… n-am avut timp să dereticăm…”, şopteau fâsticite pirandele…

Vă daţi seama ce evoluţie culturală a fost pentru clanul Cioabă primul televizor din familie?! Păţania a fost povestită cu toată seriozitatea de un nepot al răposatului de astăzi, Florin Cioabă, care la hohotele reporterului a spus jenat să nu mai râdă că povestea este cât se poate de reală.

este-in-stare-foarte-grava-regele-cioaba-a-suferit-un-preinfarct-221344Tatăl lui Florin Cioabă a fost responsabil UTC în ţigănie

Primul care s-a autointitulat rege internaţional al ţiganilor, în 1992, a fost Ion Cioabă (1935 – 1997), tatăl lui Florin Cioabă. Cât de puţin credibil ar fi astăzi, Ion Cioabă a deţinut funcţia de responsabil al UTC pentru tineretul rom din Dolj!

În 1955 a devenit bulibaşă al ţiganilor corturari-căldărari din acelaşi judeţ şi în paralel era activist CC al UTC, iar din 1960 a fost instructor pentru fostele regiuni Craiova şi Piteşti. Om deschis la minte, în 1962 bulibaşa s-a mutat cu familia la Sibiu, unde a vrut ca fiii lui să se integreze într-o comunitate cu mai multe minorităţi. Aici se angajează ca lăcătuş-mecanic la Cooperativa Tehnică Nouă Sibiu ajungând în anii ’80 şef de echipă la Constructorul.

Potrivit arhivelor CNSAS, Cioabă a colaborat cu Securitatea, oferind rapoarte despre deplasările sale la congresele internaţionale ale ţiganilor. În 1986 este arestat pentru furt şi torturat pentru a spune unde sunt ascunse „salbele de aur ale ţiganilor”. Fiul său, Florin Cioabă, a spus în 2007 că tatăl să ar fi fost eliberat numai după ce familia sa a dăruit securiştilor un kilogram de monede.

Ion Cioabă a fost printre primii ţigani care a ajuns în Parlamentul României, în 5 ianuarie 1990 până în 20 mai 1990. E cunoscut faptul că el a cerut, la 14 mai 1990, compensații bănești din partea guvernului pentru familiile zecilor de rromi bătuți și împușcați de către miliție în timpul regimului comunist ca parte a campaniei statului de confiscare a aurului rromilor. O lege elaborată mai târziu a permis restituirea aurului confiscat de la rromi de către Banca Națională a României.

Pentru „încoronarea” sa din 1992, Cioabă şi-a comandat în Italia coroana de 2 kg, împodobită cu rubine și smaralde, un sceptru de aur cu greutatea de aproximativ 2,5 kg, un lanț de aur masiv, o brățară și alte bijuterii, toate din aur. În total, „însemnele regalității” aveau o greutate de 5,9 kg aur.

Irina Ştefănescu

 

blank