Actualitate, Stiri

Incredibil! 4,2 milioane de euro dă Primăria Capitalei pentru câinii din Bucureşti

Ce se întâmplă cu banii destinaţi celor care trebuie să se ocupe de maidanezi?! 4,2 milioane de euro este bugetul anual al autorităţii de profil din subordinea PMB, sumă cheltuită fără niciun efect. Cu aceşti bani s-ar putea steriliza de trei ori mai mulţi câini decât sunt în Bucureşti, suma medie alocată pentru un maidanez fiind de 311 lei.

caini baniBugetul alocat în acest an Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) ar permite acesteia să sterilizeze peste 171.000 de câini vagabonzi, aproape triplu faţă de câţi se estimează a exista în Capitală, dacă ţinem cont de sumele acordate clinicilor particulare cu care ASPA a încheiat contracte.

Potrivit unui comunicat al Autorităţii, dat publicităţii săptămâna trecută, 23 de clinici particulare din Bucureşti pot steriliza câini fără stăpân, ASPA urmând să plătească 98 lei pentru sterilizarea unei femele şi 120 lei pentru un mascul (o medie de aproximativ 109 lei pentru fiecare câine).

Cum bugetul alocat în acest an ASPA este de 18,68 mil. lei, din aceşti bani ar putea fi sterilizaţi peste 171.000 de câini, în condiţiile în care se estimează că în Capitală sunt circa 60.000 de „maidanezi”. Dacă am împărţi bugetul Autorităţii din subordinea Primăriei la numărul de câini din Bucureşti, ar reieşi o sumă anuală de 311 lei pentru fiecare animal de pe stradă!

Dar ASPA nu poate face acest lucru, pentru că, în bugetul de venituri şi cheltuieli pentru anul în curs sunt incluse o serie de cheltuieli cel puţin surprinzătoare, cum ar fi sumele fabuloase pentru reclamă şi publicitate, lenjerii de pat (pentru câini?), reparaţii curente şi alte cheltuieli (menţionate de două ori cu sume diferite care depăşesc 7 milioane de lei).

În timp ce ASPA îşi umflă cheltuielile, astfel încât bilanţul de la sfârşitul exerciţiului financiar să „justifice” sumele alocate din buzunarul contribuabililor, clinicile de boli infecţioase cheltuiesc alte sume importante pentru tratarea miilor de bucureşteni muşcaţi de câinii fără stăpân.

Numai la Spitalul Matei Balş din Capitală au fost înregistrate în primele luni ale acestui an 8.610 persoane muşcate de câinii vagabonzi, dintre care 1.693 de copii, iar anul trecut numărul total al celor care s-au prezentat pentru tratament a depăşit 16.000.

Dacă în acest an ASPA a primit din bugetul Primăriei 18.685.000 lei, potrivit site-ului primăriei, anul viitor avea un buget cu 2,6 mil. lei mai mare.

Cum principalele atribuţii ale autorităţii sunt acelea de a prinde, caza, hrăni, vaccina, deparazita şi steriliza câinii vagabonzi, se presupune că cei peste 4,15 mil. euro i-ar ajunge pentru sterilizarea celor aproximativ 60.000 de câini fără stăpân din Capitală.

Însă nu este aşa. Cheltuielile ASPA sunt însă altele, fără a avea neapărat o legătură directă cu prinderea şi sterilizarea câinilor fără stăpân. Conform datelor instituţiei, ASPA are nevoie de 1,088 mil. lei pentru personal în acest an, sumă care creşte în anii următori până la 1,6 mil. lei în 2016. În Capitolul „Bunuri şi servicii” sunt menţionate însă sume fabuloase, cum ar fi reparaţiile curente – de 3,82 mil. lei – sau „alte cheltuieli” – 7,95 mil. lei, din care „alte cheltuieli cu bunuri şi servicii” – 7,75 mil. lei

Aceste „alte cheltuieli” nu se referă însă la hrana necesară animalelor şi nici la medicamente sau materiale sanitare, acestea fiind prinse distinct în bugetul ASPA. Astfel, pentru hrana animalelor este alocată în acest an suma de 100.000 lei, medicamentele şi materialele sanitare sunt estimate a costa 700.000 lei, reclama şi publicitatea (?!) încă 190.000 lei, iar… lenjeria şi accesoriile de pat (?!) încă 10.000 lei.

10.000 lei lenjeria de pat şi accesoriile în condiţiile în care ASPA deţine doar două locaţii, una în Pallady şi o alta în Mihăileşti, conform datelor postate pe site-ul său, iar o lenjerie de pat costă mult sub 100 lei? Oare ASPA are în cele două locaţii 100 de paturi sau… bugetul a fost făcut „pe genunchi”?

Una dintre organizaţiile pentru protecţia animalelor a reacţionat dur ieri faţă de nepăsarea ASPA legată de problema câinilor vagabonzi, arătând, într-un comunicat remis ieri presei, că sumele alocate ASPA sunt mai mult decât suficiente pentru sterilizarea câinilor fără stăpân. „Cu atât de mulţi bani până acum problema câinilor trebuia rezolvată. Considerăm că în acest caz vinovată este conducerea Autorităţii pentru supravegherea şi protecţia animalelor (ASPA) din cadrul Primăriei Capitalei, care nu şi-a făcut datoria”, a comunicat ieri Asociaţia „Cuţu, Cuţu”, referindu-se la evenimentul dureros de luni, când un copil de 4 ani a murit în urma muşcăturilor câinilor vagabonzi.

Potrivit ONG-ului, un medic de la organizaţiile pentru protecţie sterilizează 50 de câini pe zi, în timp ce o echipă de medici de la ASPA sterilizează „adeseori doar câte 2 câini pe zi şi uneori niciunul”. „În curtea ASPA ruginesc două clinici mobile, nefolosite, care ar putea steriliza toţi câinii de la periferie”, susţine Asociaţia.

O altă neregulă semnalată de ONG este licitaţia organizată de ASPA în data de 19 august pentru serviciile de capturare şi prindere a câinilor comunitari. „Numai pentru servicii de capturare şi prindere a câinilor comunitari de către hingherii privaţi s-au alocat 1,5 milioane euro şi numai pentru ultimele 5 luni ale anului. În acest sens, ASPA a organizat în data de 19 august 2013 ora 12 la sediul său o licitaţie care nu a fost publică pentru prinderea şi capturarea maidanezilor de către firmele private de hingheri, agreate de conducerea ASPA şi Primăria Municipiului Bucureşti. De fapt, ASPA are în vedere nu reducerea numărului de câini comunitari prin sterilizare, ci obţinerea de beneficii financiare din banii publici, pentru ei şi pentru apropiaţii lor”, susţine Asociaţia.

Pe de altă parte, luând în calcul tarifele maximale practicate de clinicile private veterinare, bugetul alocat în acest an Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor ar permite acesteia să sterilizeze cel puţin 48.000 de câini vagabonzi, în tarif intrând atât vaccinarea şi deparazitarea, cât şi microciparea acestora.

blank