Ziua Marinei Române se sărbătorește, astăzi, la Constanța, prin ample exercitii demonstrative, pe apă și pe uscat, organizate de Forțele Navale Române. Cel putin 10.000 de turisti și localnici sunt așteptați pe faleza Cazinoului pentru a urmări ceremoniile militare. 


UPDATE 11.19. Constantin Spânu, din cadrul departamentului comunicare de la MApN, spune că nu s-ar fi încălcat protocolul militar. Acesta susţine că din 2016 legea s-ar fi schimbat şi alocuţiunile se țin în ordine de precădere.


Reamintim că premiera anunțată cu surle și trâmbiţe că populaţia va avea acces pe faleza Comandamentului Flotei a picat. Deși au trecut prin trei filtre ale jandarmilor, miile de turiști și localnici și mai ales copiii, au rămas blocați după gardurile metalice care mărginesc promenada.


UPDATE 11.00. Festivităţile de Ziua Marinei sunt în plină desfăşurare, în prezenţa mai multor oficialităţi şi a preşedintelui Klaus Iohannis.


Ţuţuianu a încălcat protocolul militar de Ziua Marinei


Ziua Marinei nu este însă lipsită şi de ceva incidente… de protocol. Mai exact, ministrul Apărării, Adrian Tuţuianu, a încălcat protocolul militar. Deși șeful direcției de comunicare din MApN, Constantin Spânu, a citit ordinul comun al miniștrilor de la Aparare,Interne și Transporturi, Adrian Tuţuianu a venit şi el la tribună, felicitându-i pe marinarii militari și civili de ziua lor.


Ţuţuianu, la tribună după discursul lui Iohannis


Numai că a făcut-o după cuvântarea președintelui Iohannis. Adică a vrut să aibă ultimul cuvânt deşi în protocol scrie clar că ultima alocuțiune este a persoanei cu rangul cel mai înalt. Niciodată în istoria Zilei Marinei când au participat şefii statului nu s-a mai intamplat asa ceva.

Citeste si...  Programul RABLA 2014. VEȘTI BUNE pentru cei interesați de o mașină nouă


Pe 15 august, la Constanța, se desfășoara de 115 ani, cel mai mare spectacol naval din Romania. Președintele Klaus Iohannis, ministrul Apărării, Adrian Țuțuianu, oficiali din Aramată, politicieni și autorități locale participă la grandiosul eveniment de pe faleza Comandamentului Flotei. După ridicarea, pe faleză, a unui urias drapel al Romaniei, Zeul Neptun va veni de pe mare și își va binecuvanta începerea demonstrațiilor militare.

Pentru prima data, anul acesta, după discursurile de la tribună, se permite accesul publicului pe faleza din faţa Comandamentului Flotei pentru a urmării exerciţiile navale. Salutul de deschidere va fi dat, de elicopterul Puma Naval și cei cinci parașutiști militari lansați de la înălțime, care vor purta drapelele României, NATO și UE. Trei remorchere militare vor executa miscari in sincron, dansand astel pe acorduri de vals. În largul mării, navele de razboi vor simula un atac cu rachete torpiloare precum și respingerea unui atac aerian și a unor ținte inamice indepărtate. 

În premieră, două aeronave Tyhoone Fighter ale Forțelor Regale ale Marii Britanii, dizlocate la Baza Mihail Kogălniceanu, și care efectuează misiuni de poliție aeriană participă la exercițiul militar alături de avioanele romanesti F16 și Mig 21 LanceR. Nu vor lipsi jocurile marinărești care se vor desfasura in portul Tomis. Ceremonialul se va încheia cu defilarea navelor, a Gărzii de onoare și o paradă impresionantă a militarilor.