Liderul UDMR din Senat, Cseke Attila, a anunțat că Uniunea va susține moțiunea de cenzură anunțată de PSD pe tema asumării răspunderii Guvernului pe alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Cseke Attila a declarat, joi, corespondentului Mediafax, că dacă Guvernul cade în urma moțiuni de cenzură poate fi un prim pas spre alegerile anticipate, ca o soluție de cristalizare a vieții publice și politice.

„UDMR nu susține modificarea legii electorale și revenirea la alegerea primarilor în două tururi, cu modificarea regulilor jocului în timpul jocului, cu câteva luni înainte de alegerile locale. Avem o decizie a CCR și o recomandare a Comisiei de la Veneției, care spun să nu se modifice legea electorală în ultimul an al autorității respective pentru care se organizează alegeri. UDMR nu poate de unul singur să depună o moțiune de cenzură, dar dacă se depune una de alt partid, și am înțeles că PSD asta intenționează, atunci poziția UDMR este aceea că vom susține moțiunea de cenzură pe această temă a asumării răspunderii Guvernului pe alegerea primarilor în două tururi. Urmează ca, în funcție de ceea ce se întâmplă, dacă Guvernul cade, poate fi un prim pas spre alegerile anticipate, ca o soluție de cristalizare a vieții publice și politice, având în vedere că în următorii 4 ani nu mai sunt alegeri și s-ar putea forma o majoritate solidă în Parlament care să susțină Guvernul”, a spus Cseke.

Citeste si...  Prietene EDI, eşti de acord cu aşa ceva? Dragnea îl ia la întrebări pe Hellvig

Întrebat dacă s-a așteptat la această atitudine a PNL, de a-și asuma răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi, senatorul UDMR a răspuns că nu.

„Noi avem un acord de colaborare cu PNL în care s-a specificat clar această chestiune, adică să nu fie modificată legea pentru alegerea primarilor în două tururi. Nu este prima oară când un acord nu este respectat, vom analiza ulterior modul de respectare a documentului”, a conchis liderul grupului UDMR din Senat.

Liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, joi, la Slatina, după anunțul Guvernului privind angajarea răspunderii pe adoptarea legii referitoare la alegerea primarilor în două tururi, că social-democrații vor depune moțiune de cenzură, primii parteneri la acest demers fiind UDMR.