Actualitate

Incertitudini mari legate de românul răpit în Burkina Faso

Anunțul a fost făcut în CSAT de Ministerul de Externe. Surse diplomatice susțin pentru site-ul stiripesurse.ro că ultima ședință a a Consiliului Suprem de Apărare al Țării convocat în lipsa premierului Victor Ponta tocmai pentru că a impus-o urgența situației.
csat
Potrivit informațiilor noastre serviciile de informații susțin că gruparea care l-a răpit pe român ar fi cerut ”o răscumpărare substanțială” și problema s-a pus în CSAT. Iulian Ghergut ar fi deținut de gruparea islamistă și într-o stare bună după cum au demonstrat răpitorii atunci când au solicitat răscumpărarea.
Decizia a fost aceea că România nu plătește răscumpărări și că se iau în calcul alte opțiuni.
Și SIE a informat că are situația sub control, dar că militar vorbind nu se poate intreprinde vreo acțiune decât cu sprijinul Franței și al autorităților din Burkina Faso.
OFICIAL comunicatul de după ședința CAST a fost foarte generalist și cu nimic ieșit din comun:
 
”Joi, 30 iulie a.c., la Palatul Cotroceni, a avut loc o şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, condusă de Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis. Membrii Consiliului au analizat evoluţiile de securitate din proximitatea flancului estic al NATO, impactul regional şi consecinţele pentru România ale acestor evoluţii, precum şi preocupările mai ample la nivel aliat faţă de riscul escaladării situaţiei din proximitatea geografică sudică a Alianţei Nord-Atlantice.
De asemenea, în cadrul şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, au fost analizate riscurile şi vulnerabilităţile la adresa patrimoniului forestier naţional, determinate de defrişările ilegale, cu impact major asupra climatului de afaceri şi, implicit, în planul prejudicierii bugetului general consolidat de stat.”, se spune în comunicatul CSAT.
 
NEOFICIAL s-a lansat apoi informația că ”impactul regional şi consecinţele pentru România ale acestor evoluţii” înseamnă de fapt probleme care implică România în Nordul Africii și Turcia (care tocmai atacase PKK).
Jurnalistii de la stiripesurse.ro, în baza acestor informațiilor de mai sus, dar și a unor alte surse concordante au solicitat un punct de vedere Ministerului Afacerilor Externe cu privire la situația lui Iulian Gherguț:
 
Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări:
Celula de criză interinstituţională convocată de MAE la data de 4 aprilie 2015 (din care mai fac parte SIE, SRI, MApN, Administraţia Prezidenţială) lucrează în regim de permanenţă pentru gestionarea situaţiei. Împreună cu MAE, care acţionează pe toate canalele diplomatice disponibile  şi gestionează activitatea de comunicare, autorităţile române competente în domeniul securităţii naţionale (SIE, SRI, MApN) depun toate eforturile pentru eliberarea cetăţeanului român. Fiecare instituţie acţionează cu instrumentele şi metodele specifice de acţiune, conform competenţelor.
 
Celula de criză îşi va continua activitatea în acelaşi regim şi va colabora, în continuare, cu partenerii internaţionali ai României. Sub coordonarea acesteia, misiunile diplomatice române din regiune sunt în contact permanent cu toate autorităţile competente locale. De asemenea, reprezentanţii Celulei de Criză menţin legătura atât cu firma angajatoare, cât şi cu familia cetăţeanului român.
La prima vedere nu spune nimic ieșit din comun. Din limbajul de lemn reiese însă preocuparea și faptul că România vrea să rezolve problema altfel decât prin plata unei răscumpărări.
 
Incidentul din 4 aprilie 2015 a avut loc la proiectul minier Tambao, care este administrat de Pan African Minerals, o subsidiara a companiei Timis Corporation detinute de Frank Timis. Timis este un om de afaceri cu cetatenie romana si australiana, care locuieste la Londra si are investitii in Africa de Vest, in special in petrol si minerit.
Gruparea jihadista salafista din Sahel Al-Mourabitoune afirma intr-o inregistrare audio difuzata de agentia mauritana Al-Akhbar ca-l detine pe romanul rapit in Burkina Faso in aprilie si „indeamna Guvernul roman sa acorde atentie serioasa negocierilor pe tema eliberarii ostaticului”, relateaza Voice Of America, citata de Mediafax. Iulian Ghergut lucra pentru o firma de paza la o exploatare miniera administrata de miliardarul de origine romana Frank Timis.
blank