Actualitate, Stiri

Începe o nouă săptămână de şcoală, fără abecedare

Ultimatumul acordat de premierul, Victor Ponta, ministrului Educaţiei, Remus Pricopie, pentru a rezolva problema manualelor de clasa I a expirat deja de o săptămână, însă nici până acum, copiii nu ştiu după ce vor învăţa. În aceste condiții, variantele râmase la îndemâna școlarilor sunt fişele trase la xerox și manualele scumpe.

ellvm_06869500

Pe 23 septembrie, Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, declara, în plenul Camerei Deputatilor, că „într-un timp foarte scurt” manualele digitale vor fi în școli.

„Subiectul manualelor este unul extrem de complicat și, din păcate, de multe ori aici mai mult găsim interese comerciale, decât interesele elevilor. În ultimii zece ani, Ministerul Educatiei nu a aprobat nicio procedură de împrospătare a manualelor, de aceea noi avem, în sistem, manuale aprobate chiar și în urma cu 14-15 ani”, le spunea Pricopie deputaților.

„Sunt o serie de etape procedurale care au împiedicat semnarea contractelor, înainte de 15 septembrie. Într-un timp foarte scurt, manualele digitale, care înseamnă, de fapt, manualul vechi plus componenta digitală a fiecarui manual, deci, într-un timp foarte scurt, manualele digitale vor fi în școli. Până atunci, manualele vechi funcționează în unitățile de învățământ, mai declara ministrul Educatiei.

Însă, la două săptămâni de la începerea anului școlar, nu s-a formulat vreun contract cu nicio editură.

Guvernul taie 5,5 milioane lei din bugetul Educaţiei

Mai mult decât atât, în urmă cu două zile, Guvernul României a anunțat un nou proiect de rectificare bugetară, prin care bugetul Educației a fost redus cu 5,5 milioane și jumătate de lei, sumă care ar fi fost suficientă pentru retipărirea tuturor manualelor, de română și matematică, la clasa întâi, pentru următorii patru ani de zile.

blank