Incendiile devastatoare de vegetaţie din Grecia au fost declanşate intenţionat susţine adjunctul ministrului Apărării de la Atena. Şocanta ipoteză este dublată de ministrul Panos Kammenos, care crede că de vină pentru răspândirea flăcărilor ar fi fost şi construcţiile ilegale, pentru că au blocat rutele pe care oamenii ar fi putut să se salveze.

”Avem indicii serioase şi am făcut descoperiri relevante, care arată că focul ar fi izbucnit din cauza unei acţiuni criminale. Încă nu înţelegem mulţi factori, însă sunt indicii palpabile care fac obiectul unei anchete. Nu sunt doar indicaţii, ci semne de incendiere premeditată„, a declarat adjunctul ministrului Apărării grec Nikos Toskas pentru BBC. Toate incendiile care reprezentau o ameninţare pentru comunităţi au fost stinsepână joi după-amiază, au informat autorităţile din Grecia. Potrivit imaginilor filmate din satelit, câteva incendii la vest de Atena au izbucnit la o diferenţă foarte mică de timp.

Citeste si...  Primarul Timisoarei a atacat verbal un jurnalist

Nikos Toska nu îşi explică cum focul a reuşit să se propage la Mati, dacă el a izbucnit pe muntele Panteli, şi tocmai această ”ciudăţenie”, pune numeroase semne de întrebare şi autorităţilor. 

Ministrul grec al Apărării Panos Kammenos crede că de vină pentru răspândirea flăcărilor ar fi fost şi construcţiile ilegale, care au blocat rutele pe care oamenii ar fi putut să se salveze.

Incendiile de la est de Atena au cauzat cel puţin 80 de decese, răspândirea incendiilor fiind favorizată de vântul puternic şi temperaturile ridicate.

Autorităţile au transmis că aproximativ 30 de persoane sunt în continuare date dispărute şi au solicitat rudelor să vină la morga oraşului Atena pentru a ajuta la identificarea victimelor.

Primarul satului Penteli, aflat în apropierea localităţilor afectate, a declarat că incendiile ar fi putut izbucni de la scântei produse în urma prăbuşirii unei linii de înaltă tensiune.