Economic, Featured

Incă o mână de ajutor pentru multinaționalele din România

Companiile din România energointensive mai primesc încă un sprijin pentru a le ușura povara cu achiziția electricității. După două măsuri succesive din partea statului român, de această data, și Bruxellesul ajută. Comisia Europeană a aprobat planurile României de a compensa parţial companiile mari consumatoare de energie pentru preţurile mai ridicate ale electricităţii rezultând din costurile emisiilor indirecte, conform sistemului Uniunii Europene de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS), se arată într-un comunicat publicat de Executivul comunitar. Schema va acoperi perioada 2019-2020, cu un buget provizoriu de aproximativ 291 milioane de euro.

Incă o mână de ajutor pentru multinaționalele din România

De această măsură vor beneficia companiile active în România în sectoarele care se confruntă cu costurile semnificative ale electricităţii şi care sunt în mod special expuse la concurenţa internaţională. Adică aceleași multinaționale ca Alro, Sain Gobain, Continental, Pirelli, CRH și celelalte fabrici din industria cimentului etc.

Compensaţiile vor fi acordate prin rambursări parţiale ale costurilor indirecte ETS către companiile eligibile. Comisia Europeană a evaluat măsura conform reglementărilor UE privind ajutorul de stat, în special îndrumările privind anumite ajutoare de stat în contextul sistemului UE de comercializare a cotelor de emisii de gaze cu efect de seră post-2012 şi a stabilit că măsura este în linie cu cerinţele din îndrumări. În special, schema va evita o creşte a emisiilor globale cu efect de seră în urma relocării companiilor în state din afara UE cu reglementări de mediu mai puţin stringente. Mai mult, Comisia Europeană a ajuns la concluzia că ajutorul acordat este limitat la minimum necesar.

Orban a cerut voie
Comisia Europeană a aprobat planurile României în conformitate cu reglementările Uniunii Europene privind ajutorul de stat.

În urmă cu o săptămână, premierul Ludovic Orban anunța iminența măsurilor de sprijin pentru industria energofagă. ”După modelul IMM Invest, vom adopta un act normativ care va crea un mecanism de garantare pentru capitalul de lucru și pentru investiții și pentru companiile mari care nu pot să acceseze IMM Invest. (…) De altfel, va deveni curând operațională o schemă de ajutor de stat pentru care am primit susținerea Comisiei Europene, în special pentru marii consumatori de energie electrică, prin reducerea practic a prețului la energie electrică, prin diminuarea cuantumului certificatelor de CO² cu până la 20%. De asemenea, ne gândim și la o altă măsură, de reducere a taxei de cogenerare, astfel încât să generăm condiții de furnizare a energiei şi, aici fac o paranteză, încă resimțim efectele negative ale Ordonanței 114, care a aruncat în aer prețul la gaz și la energie electrică. La ora actuală, companiile românești cumpără la prețuri mai mari decât prețurile la care se cumpără gazul natural și energia electrică în multe țări europene. Mai ales în companiile care au în structura costurilor un cost important cu energia electrică sau cu gazul natural. Și avem foarte multe companii în economia românească care consumă energie electrică și gaz și au o structură mare a costurilor. Asta a redus competitivitatea acestor companii pe piața internațională, Ori, aici va trebui să gândim mecanisme prin care să permitem companiilor să acceseze, măcar la prețul mediu european, gazul natural și energia electrică”, a spus, atunci, premierul.

ETS este o piatră de temelie a politicii UE de combatere a schimbărilor climatice, ce include industriile care generează aproximativ 45% din emisiile de gaze cu efect de seră la nivelul UE. Acesta limitează emisiile provenite de la peste 11.000 de centrale electrice, instalaţii industriale şi companii aeriene.

De precizat, la electricitate, marea industrie energo-intensivă beneficiază deja de o serie de facilități, cum ar fi scutirea de la plata „certificatelor verzi” și compensare de la stat, într-un anumit procent, a costurilor cu achiziția ei.
Recomanda 2

blank