Actualitate, Featured

Incă nu s-au găsit vinovații pentru ororile din casele de copii comuniste

Moartea a peste 20.000 în casele de copii din România din perioada comunistă a făcut obiectul unui reportaj al publicaţiei The Observer, care scrie că după 30 de ani de la uciderea dictatorului Nicolae Ceauşescu, ancheta în acest caz ar putea ajunge anul viitor în instanţă.

„În cele trei decenii de la căderea sa, doar o mână de oameni s-au confruntat cu pedeapsa legală pentru rolurile lor în regimul represiv al lui Ceaușescu și nu au existat cazuri penale pentru zeci de mii de copii maltratați de rețeaua inumană a regimului de instituții de internare a minorilor. În curând, însă, asta s-ar putea schimba”, scrie publicaţia engleză The Observer.

Procurorii investighează zeci de persoane cu responsabilitate directă sau indirectă pentru decesele din sistem, după o lungă anchetă a anchetatorilor de la Institutul de Investigare a Crimelor Comuniste, un organism de stat însărcinat să cerceteze abuzuri din perioada comunistă, mai notează The Observer.

Florin Soare, un investigator al institutului care a petrecut câțiva ani adunând mărturii, estimează că între 1966 și 1989 au existat între 15.000 și 20.000 de decese inutile de copii în rețeaua sumbră a caselor de copii din România, marea majoritate având loc în cele rezervate pentru copii cu dizabilităţi.

„Când am început cercetările, știam că există abuzuri, dar nu ne-am imaginat niciodată amploarea crimelor care au fost comise”, a spus el într-un interviu pentru publicaţia The Observer.

Anchetatorii au transmis rezultatele muncii lor procurorilor români în 2017. Serviciul de urmărire penală a transmis pentru The Observer că se ocupă în continuare cu strângerea de probe „din cauza numărului mare de copii decedați”.

Acuzaţiile oficiale ar putea fi depuse anul viitor, notează publicaţia engleză.

blank