Ministerul spaniol al Sănătății a anunțat sâmbătă că în Spania s-au înregistrat 565 de decese în ultimele 24 de ore din cauza COVID-19, astfel că numărul total al deceselor se ridică acum la 20.043.

Totodată, s-au înregistrat 4.499 de noi infecții confirmate, ceea ce înseamnă că numărul total al îmbolnăvirilor se apropie de 200.000 de la începutul crizei, informează EFE.

Astfel, creșterea față de raportul de vineri este de 2,9%, o valoare asemănătoare cu cele din ultima perioadă.

Autoritățile spaniole au avertizat că datele cuprinse în bilanț ar putea să fluctueze, întrucât în acest moment se lucrează la implementarea unui nou sistem de raportare a cazurilor, dar și ca urmare a faptului că numărul de testări este în creștere în Spania.

La începutul acestei săptămâni, regiunea Catalonia a revizuit bilanțul deceselor provocate de COVID-19, după ce a adoptat o nouă formulă pentru calcularea impactului epidemiei asupra regiunii.

Noi reguli privind raportarea cazurilor
Noua formulă adoptată de Guvern va fi implementată în totalitate peste două sau trei zile, deoarece nu toate regiunile Spaniei au reușit să transmită datele conform cu noile standarde impuse de Madrid.

Citeste si...
Șocant! La nivelul ochilor, cu coronavirusul trăiește și 20 de zile

Potrivit noilor norme, toate regiunile spaniole vor trebui să trimită Guvernului, zilnic, numărul total al persoanelor decedate din cauza COVID-19 începând cu data de 31 ianuarie, precum și cazurile confirmate, pe zile, inclusiv persoanele diagnosticate cu această afecțiune, dar care sunt asimptomatice.

Directorul Centrului pentru Coordonarea Situațiilor de Urgență, Fernando Simón, a recunoscut că numărul deceselor zilnice este încă ridicat și a declarat că autoritățile spaniole speră ca acest număr să scadă proporțional cu numărul de internări în spitale.

Capitala, Madrid, este cea mai afectată, cu 52.946 de cazuri, dintre care 7.132 de morți, urmată de provincia Catalonia, care sâmbătă înregistra aproape 40.000 de cazuri de infectare cu noul tip de coronavirus și 3.879 de decese.

Printre persoanele care au decedat în ultimele 24 de ore în Spania se numără și unul dintre cei mai cunoscuți medici spanioli, neurochirurgul Jesus Vaquero.