Melania Trump s-a dus din nou la frontiera cu Mexicul, joi, la Tucson, în Arizona, pentru a se întâlni cu copii migranţi fără acte, mulţi dintre care sunt în continuare despărţiţi de părinţii lor, un simbol al crizei migraţiei în curs în Statele Unite, relatează AFP, conform news.ro.

Prima Doamnă americană a vizitat un centru al Vămii şi Protecţiei Frontierei (US Customs and Border Protection, CBP), în care a evocat situaţia la frontiera de sud a ţării împreună cu autorităţile locale.

”Vreau să vă mulţumesc tuturor pentru această muncă dificilă”, le-a spus ea conducătorilor CBP. ”Ştiu că munca voastră zilnică este dificilă şi periculoasă, sunt aici pentru a vă susţine şi a vă ajuta cât pot”, a adăugat ea.

Conducătorul CBP Kevin McAleenan a precizat că 1.600 de persoane, dintre care 539 călătoresc în familie, au traversat miercuri frontiera dintre Mexic şi Statele Unite.

După implementarea unei politici de toleranţă zero, la începutul lui mai, urmăririle sistematice angajate împotriva părinţilor care traversează frontiera împreună cu copiii lor a condus la despărţirea a peste 2.300 de minori în câteva săptămâni.

Însă această practică a separării a fost anulată săptămâna trecută de Donald Trump, în urma valului de indignare provocat de imagini cu copii în mai multe locuri, în centre de primire, situate în unele cazuri la mii de kilometri de părinţii lor. Poliţia Imigraţiei (ICE) a exacerbat astfel tensiunile între susţinătorii şi criticii preşedintelui.

O purtătoare de cuvânt a Primei Doamne a explicat joi că aceasta vrea ”să afle” din experienţa responsabililor pe teren.

”Ea doreşte o primire de calitate a copiilor, în aceste circumstanţe dificile”, a adăugat Stephanie Grisham.

Citeste si...  George Maior, audiat la DNA pentru vizita lui Dragnea în SUA

Înainte ca Donald Trump să pună capăt, prin decret, despărţirii sistematice a familiilor, „First Lady”, prin purtătoarea sa de cuvânt, a anunţat la acea vreme că ”detestă să vadă copii despărţiţi de familiile lor”.

Melania Trump ”speră ca cele două tabere din Congres să poată să ajungă la un acord, pentru a impune o reformă reuşită a imigraţiei”, declara pe 17 iunie, la CNN, directoarea de comunicare a Primei Doamne Stephanie Grisham.

Locatarul Casei Albe, care vrea să reducă drastic migraţia, a cerut Congresului majoritar republican să rezolve problema printr-o mare reformă a migraţiei.

Însă ongresmenii nu au reuşit să se pună de acord asupra unui proiect de lege viabil, iar un text de compromis a fost respins zdrobitor miercuri de Camera Reprezentanţilor.

Melania Trump a vizitat săptămâna trecută un centru la McAllen, un important oraş din Texas (sud), unde a salutat ”compasiunea şi amabilitatea” de care dă dovadă presonalul. Ea şi-a exprimat dorinţa de a ”ajuta la reunirea acestor copii cu familiile lor cât mai rapid posibil”.

Vizita surpriză a fost însă eclipsată de o polemică vestimentară.

Ea a purtat – la plecare dar şi la întoarcere – o haină cu mesajul ”Puţin îmi pasă, ţie?”.

Acest mesaj sibilin a provocat interpretări contradictorii, unii dând asigurări că se referea la copii despărţiţi, iar alţii că mesajul era adresat presei care critică administraţia Trump.

Stephanie Grisham a dat asigurări că nu era niciun ”mesaj ascuns”.

În această vizită în Arizona, Melania Trump a ales o ţinută neutră – pantalon albi şi o buzlă neagră cu mâneci lungi.