parlament, buget 2021, dezbateri, vot,
Featured, Politic

În Parlament Continua dezbaterile pe marginea bugetului de stat pe anul 2021

În Parlament s-a reluat dezbaterile pe marginea proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2021 şi Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021.

Dezbaterile în Parlament sa întrrupt în noaptea de luni spre marţi, la ora 2,00, după ce timp de câteva ore au fost prezentate şi supuse votului amendamentele formulate la bugetul Ministerului Dezvoltării.

De altfel, pentru acest buget au fost formulate cele mai multe amendamente – peste 2.000 – foarte multe fiind susţinute în plen.

La finalul dezbaterilor, cele două proiecte vor fi supuse votului final al Parlamentului.

Premierul Florin Cîţu a declarat că nu are emoţii privind votul din Parlament pe bugetul de stat pentru 2021, adăugând că o să fie prima dată când un astfel de proiect va trece “curat” prin Senat şi Camera Deputaţilor.

“Nu, nu am emoţii, aţi văzut cum a decurs dezbaterea şi în comisii. Cred că o să fie prima dată când un buget o să treacă curat prin Parlamentul României”, a afirmat Cîţu, la evenimentul “Digitalizarea României, prioritate ZERO”, organizat de DC News Media Group.

Potrivit prim-ministrului, citat de Agerpres, proiectul bugetului de stat pe 2021, aşa cum a fost configurat, nu poate fi catalogat drept unul al austerităţii.

″În primul rând, acest cuvânt austeritate, de fapt, înseamnă reduceri, tăieri şi eu vă provoc să găsiţi în acest buget aceste reduceri şi aceste tăieri. (…) Bugetul are o creştere a cheltuielilor totală de 5% aproape, mergem la 444,9 miliarde de lei, cheltuielile cresc, nu putem să vorbim de austeritate. Dacă ne uităm la investiţii, cheltuielile cresc cu aproape 8,3 miliarde lei, nici vorbă de austeritate. Ne uităm la cheltuielile de personal şi acolo există o creştere, ne uităm şi la cheltuielile cu asistenţă socială, pensii, alocaţii, etc., creşterea este de aproape 10,2 miliarde de lei. Deci, nu găsesc un domeniu unde să fie tăieri, de aceea nu înţeleg această legătura cu austeritatea, în afară de discursul politic, dar, mă aştept la specialişti, la profesionişti, să se uite exact la buget şi să vedem cum este construit”, a explicat Florin Cîţu.

Luni seara, senatorii şi deputaţii au votat pe articole proiectul Legii bugetului pe acest an.

Nu a fost acceptat niciun amendament la cele 57 de articole ale proiectului de lege, acestea fiind aprobate în forma Guvernului.


blank