În lume, o persoană își pune capăt zilelor la fiecare 40 de secunde    Aproximativ 800.000 de persoane se sinucid anual la nivel mondial, respectiv una la 40 de secunde, iar cifrele rămân alarmante, chiar dacă rata acestor decese a scăzut. În România, rata sinuciderilor este de 8 la 100.000 de locuitori, sub media globală, de 10,5 astfel de decese.

În lume, o persoană își pune capăt zilelor la fiecare 40 de secunde Potrivit unui comunicat al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii dat publicităţii luni, înaintea Zilei Mondiale de prevenire a sinuciderilor, marcată pe 10 septembrie, la nivel european, rata sinuciderilor este de 12,9 la 100.000 de locuitori.

În lume, o persoană își pune capăt zilelor la fiecare 40 de secunde

În România, în 2016, s-au înregistrat 2.059 de sinucideri, cu o medie de 8 astfel de decese la 100.000 de locuitori. Rata este de 2,4 în rândul femeilor şi de 13,9 în cel al bărbaţilor.

Între anii 2010 şi 2016, rata mondială a sinuciderilor a scăzut cu 9,8%. În regiunea Pacificului occidental rata a scăzut chiar cu 19,6%, în timp ce în Asia de sud-est s-a înregistrat o reducere de 4,2%.

Regiunea americană – unde accesul la armele de foc este un factor important, potrivit OMS – este singura unde s-a înregistrat o creştere, de 6%.

În România, în perioada analizată, s-au înregistrat 8

Scăderea ratei mondiale este explicată parţial de faptul că un mare număr de ţări dispun de strategii de prevenţie.

„În ciuda progreselor realizate, încă se înregistrează o sinucidere la fiecare 40 de secunde”, aceeaşi frecvenţă detectată în 2014, spune directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-un comunicat.

Cea mai mare parte a sinuciderilor sunt înregistrate în ţările cu venituri mici şi medii, dar, raportat la 100.000 de locuitori, rata este mai ridicată în ţările dezvoltate, de 11,5 decese de acest tip.

Citeste si...  Reconstruirea catedralei Notre-Dame se lasă cu scandal după donaţiile miliardarilor

În Africa, Europa şi Asia de sud-est, a fost înregistrată o medie de 10,5 sinucideri la 100.000 de locuitori, iar, în regiunea mediteraneană orientală, rata este mai scăzută.

Guyana, fostă colonie britanică situată între Venezuela şi Republica Suriname, este ţara unde se înregistrează rata cea mai mare de sinucideri, 30,2 la 100.000 de locuitori, cu o cifră ridicată de decese în urma ingestiei de pesticide.

În top urmează Rusia, unde excesul de alcool este responsabil pentru nivelul ridicat de sinucideri. Printre ţările cu o rată ridicată se mai numără Lituania, Lesotho, Uganda, Sri Lanka, Coreea de Sud, India şi Japonia.

La nivel mondial, rata sinuciderilor în rândul femeilor este mai mică decât cea în rândul bărbaţilor, cu diferenţele cele mai mari înregistrate în ţările dezvoltate.

În lume, o persoană își pune capăt zilelor la fiecare 40 de secunde Cele mai comune metode de sinucidere sunt prin spânzurare, ingestie de pesticide şi cu arme de foc.

Potrivit OMS, diminuarea accesului la pesticide ar putea reduce rata acestui tip de decese, aşa cum au demonstrat-o iniţiative din Sri Lanka (-70%, între anii 1995 – 2015) şi Coreea de Sud.

La nivel mondial, puţin peste jumătate dintre sinucideri au fost înregistrate în rândul persoanelor cu vârsta sub 45 de ani.

În rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani, sinuciderile sunt a doua cauză de deces după traumatismele provocate de accidente rutiere.

OMS va demara pe 10 septembrie, în colaborare cu partenerii, o campanie de prevenire a sinuciderilor, care se va încheia pe 10 octombrie, de Ziua Mondială a Sănătăţii Mintale.