Armata a preluat comanda în cazul imensului focar de COVID din abatorul germania în care sunt angajați și români. Nimeni nu știe câți români sunt infectați, pentru că angajatorul nu a spus nici poliției germane câți angajați are și unde locuiesc. Presa germană scrie că peste o mie dintre cei 6.500 de muncitori au fost depistați pozitiv, iar testele continuă. Tot jurnaliștii spun că cei mai mulți dintre oamenii angajați acolo sunt români și bulgari.

Povestea s-a inflamat și la nivel politic în germania după ce premierul landului unde se află abatorul a acuzat românii că sunt responsabili pentru valul de infectări. Ulterior și-a retras declarația, fără să-și prezinte însă scuze, așa cum îi recomandase ministrul federal de Interne.

Alina Kuhnel, jurnalist Deutsche Welle a vorbit, despre situația de acolo și a caracterizat-o ca fiind una extrem de tensionată.

Alina Kuhnel, jurnalist Deutsche Welle: Situația din Germania se schimbă de la o oră la alta, pot spune că în acest moment se desfășoară încă o conferință de presă la Gutersloh, acolo unde se află acest mare abator și surprinzatoare e schimbarea de poziție a autorităților.

În urmă cu câteva minute, șeful Direcției de protecție a sănătății a spus că încrederea tuturor în familia Tonnies e egală cu zero (familia care deține abatorul – n.red).

Citeste si...
In SUA au apărut rezultate încurajatoare după administrarea de Remdesivir bolnavilor infectaţi cu coronavirus

Nu mai reprezintă nimic pentru autorități ceea ce au declarat până acum reprezentanții acestui mare concern, miliardarul Clemens Tonnies în mod special, pentru că până ieri seară ei nici măcar n-au vrut să le pună la dispoziția autorităților adresele unde sunt cazați muncitorii.

Erau foarte supărate autoritățile, pentru că abia ieri seară în urma unui ordin special și cu intervenția poliției au reușit să intre în sediul firmei și să obțină 1.300 de adrese. La 1.300 de adrese sunt cazați cei peste aproape 4.000 de angajați din care circa 2.000 sunt români.

Este, în mod evident, și un joc politic.

În aceste momente ei sunt în carantină, va fi greu să colaboreze.

Am aflat că au fost angajați 10 translatori de limba română pentru a putea comunica cu ei.

A fost confirmat faptul că există o atitudine de respingere din partea populației, din partea magazinelor față de angajații de la Tonnies, printre care și cei 2.000 de români. Nu le permit accesul în magazine sau cabinete medicale.

Situația e extrem, extrem de tensionată acolo.