După mai multe zile de absență din spațiul public, Klaus Iohannis a participat la o videoconferință cu șefii de stat sau de guvern din țările membre ale Europa pe tema măsurilor privind gestionarea COVID-19, în timpul discuțiilor șeful statului scriind pe Twitter că doar prin adoptarea unor măsuri comune se va oprit răspândirea bolii.

In Europa s-a dat alertă și s-a trecut la mobilizarea generală împotriva coronavirusului

Apoi a susținut o declarație de presă la Cotroceni.

„Riscul unei pandemii rămâne ridicat. Europa este în stare de mobilizare. Protejarea cetățenilor UE e prioritatea zero și am discutat măsurile care se impun. Doar prin măsuri comune vom reuși să gestionăm eficient criza. Deși s-au confirmat 29 de cazuri în România, sunt încă foarte puține. Nu avem răspândire comunitară, știm cazurile unde s-au infectat. E esențial să prevenim răspândirea necontrolată a infecției. Numărul mic al infecțiilor se datorează acțiunii eficiente a autorităților și măsurilor preventive. Toate măsurile sunt gândite pentru a preîntâmpina un rău mai mare. E vital să facem acum mici sacrificii pentru a evita pe viitor unele mult mai mari”, a spus Iohannis.

In Europa s-a dat alertă și s-a trecut la mobilizarea generală împotriva coronavirusului

Președintele a anunțat că miercuri va avea o întâlnire cu premierul și ministrul Finanțelor.

De asemenea, a făcut apel la români să respecte cu strictețe recomandările autorităților.

„Le transmit un mesaj de solidaritate compatrioților din Italia. Am cerut autorităților să fie mobilizate pentru a-i ajuta pe românii din Italia care au nevoie de asistență. (…) Mai mult rău ne pot face lipsa de responsabilitate și grijă, neîncrederea și panica. La fel de nocive sunt răfuielile politice și încercările unora de a câștiga capital electoral prin găsirea vinovaților de serviciu. E momentul să fim buni cetățeni”, a mai spus Iohannis.

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis rugămintea ca românii să evite deplasările care nu sunt necesare în această perioadă, în contextul crizei provocate de coronavirus.

Citeste si...  CCR decide joi când se va pronunţa pe tema refuzului lui Iohannis de a o revoca pe Kovesi

„Fac un apel ca românii să renunţe pentru o vreme la deplasările care nu sunt absolut necesare, mai ales în zone care în mod obişnuit sunt mai aglomerate. Noi, românii, avem o vorbă. Paza bună trece primejdia rea. Sunt cuvinte după care trebuie să ne ghidăm cu toţii comportamentul în aceste zile”, a spus Klaus Iohannis.

Preşedintele face un apel ca românii să respecte măsurile luate de autorităţi pentru a preveni răspândirea coronavirusului.

„Cu grijă şi cu responsabilitate vom depăşi acest moment greu. Dragi români, depinde de fiecare dintre noi să limităm efectele infectării cu coronavirus! Fac apel la responsabilitatea fiecăruia, respectaţi cu stricteţe măsurile luate de Guvern şi protejaţi-vă pe dumneavoastră şi pe semenii dumneavoastră!Vreau să transmit în mod special şi un mesaj de solidaritate compatrioţilor noştri din Italia în aceste momente dificile. Îi îndemn să urmeze toate recomandările autorităţilor italiene şi să ia toate măsurile de prevenţie pentru a-şi proteja sănătatea. Am cerut tuturor autorităţilor statului român să fie mobilizate pentru a-i ajuta pe românii din Italia care solicită asistenţă. Cu grijă şi responsabilitate, vom depăşi această perioadă grea”, a spus Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

29 de persoane din România au fost confirmate cu noul coronavirus, potrivit bilanțului de marți al Grupului de Comunicare Strategică.

Potrivit bilanțului, pe teritoriul României, sunt în carantină instituționalizată 107 persoane pentru care se fac verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 11.505 persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până în prezent, au fost înregistrate 19 dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor.