În Capitală, la Școala Sfântul Andrei
Actualitate, Featured

În Capitală, la Școala Sfântul Andrei, un elev testat cu COVID

La patru zile de la redeschiderea şcolilor au apărut şi primele cazuri de infectare cu COVID-19. Şase cazuri COVID-19 au fost confirmate doar în Bucureşti în rândul elevilor. S-a raportat şi o infectare în rândul profesorilor în Capitală. De asemenea, alte cazuri de infectare cu coronavirus au fost confirmate şi în unităţi şcolare din Vaslui, Gorj, Timiş, Braşov, Cluj, Constanța, Dolj şi Botoșani.

În Capitală, la Școala Sfântul Andrei, un elev testat cu COVID

 Primul elev testat pozitiv cu coronavirus după redeschiderea şcolilor despre care s-a aflat a fost În Capitală. Este vorba despre copil care învaţă la „Sfântul Andrei” din Sectorul 6 al Capitalei. Părinţii unei fetiţe de clasa a II-a au anunţat la şcoală că aceasta a fost confirmată pozitiv cu coronavirus, după ce anterior bunica ei fusese diagnsticată cu COVID-19.

În Capitală primul elev testat pozitiv cu coronavirus după redeschiderea şcolilor

„Părinții și-au trimis copilul la școală luni. Au venit 26 din cei 28 de elevi ai clasei. Luni seara învățătoarea a fost anunțată că marți fetița nu va participa la ore pentru că bunica a primit confirmarea că este infectată. Marți fetița nu a venit la școală, a fost testată, iar marți la ora 22.00 a fost anunțată învățătoarea că fetița este pozitivă”, a declarat directoarea școlii „Sfântul Andrei”, Smaranda Partenie, la un post Tv.

În Capitală primul elev testat pozitiv cu coronavirus după redeschiderea şcolilor

Directorul Şcolii „Sfântul Andrei” a declarat joi, la Digi24, că fetiţa a fost testată la solicitarea familiei şi de marţi nu s-a mai prezentat la şcoală. În zilele în care copila s-a prezentat la cursuri a intrat în contact cu învăţătoarea şi alţi 25 de colegi.

„Clasa respectivă îşi continuă cursurile în online în următoarele 14 zile. Nu am cunoştinţă câţi elevi au fost testaţi până acum”, a mai spus directorul şcolii „Sfântul Andrei”.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a confirmat că a fost depistat primul elev testat pozitiv cu coronavirus şi că s-au luat măsurile necesare la unitatea de învăţământ.

Ulterior au apărut şi alte cazuri de infectare cu coronavirus în şcolile din Bucureşti. Trei elevi confirmaţi cu COVID-19 au fost la trei şcoli din Sectorul 4 şi alţi doi la o Şcoala nr.56 din Sectorul 2 (un elev din clasa pregătitoare şi un elev de la clasa a III-a). Între persoanele infectate cu COVID-19 după redeschiderea şcolilor din 8 februarie este şi un cadru didactic.

În Sectorul 4 s-au înregistrat îmbolnăviri cu coronavirus la Școala Gimnazială nr. 190 – un elev care învață în clasa a IV-a, Școala Gimnazială nr. 113 – un elev care învață în clasa I şi Școala Gimnazială nr. 79. – un elev care învață în clasa a III-a.

În unitățile de învățământ mai sus menționate, cursurile se vor suspenda conform noului ordin comun al miniștrilor Educației și Sănătății. Adică, ”la apariția unui caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o grupă de învățământ preșcolar sau clasă de învățământ primar, cursurile se suspendă pentru o perioadă de 14 zile. În situaţia în care în aceeaşi sală cursurile sunt organizate în schimburi, se vor suspenda doar cursurile pentru clasa în care a fost confirmat cazul de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2, urmând ca elevii din schimbul următor să îşi desfăşoare cursurile, după finalizarea procedurilor de dezinfectare a sălii de clasă”, se arată într-un comunicat al Primăriei Sectorului 4.

În afara celor trei cazuri confirmate în rândul elevilor, s-a mai înregistrat și un caz de îmbolnăvire cu noul coronavirus în rândul profesorilor de la Școala Gimnazială nr.129.

Conform prevederilor legale în vigoare, ”la apariţia cazurilor de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în rândul cadrelor didactice, didactice auxiliare sau nedidactice, acestea au obligaţia de a anunţa conducerea unităţii de învăţământ care va informa DSP/DSPMB și care în urma anchetei epidemiologice va stabili care sunt contacții direcți ai acestora și va decide împreună cu conducerea unității de învățământ dacă se impune suspendarea activităților didactice la nivelul unității de învățământ”.

Acestia au precizat ca în cele trei clase cursurile faţă în faţă au fost suspendate pentru o perioada de 14 zile, elevii învătând în online.

Un elev, un student şi un cadru didactic din Dolj, confirmaţi cu COVID-19

Un elev, un student şi un cadru didactic au fost confirmaţi cu COVID-19 în ultimele 24 de ore, a transmis, joi, Prefectura Dolj.

Cazuri de infectare cu coronavirus la Gorj după începerea școlii şi în alte judeţe

Două cazuri COVID-19 au fost înregistrate şi în Gorj după redeschiderea şcolilor. Este vorba de un cadru didactic de la Școala Gimnazială „Sfântul Nicolae” și de un angajat din categoria personalului nedidactic, salariat al Colegiului Tehnic „Gheorghe Magheru.

Ambele unități de învățământ sunt din Târgu Jiu și au luat măsuri pentru continuarea activității și de dezinfecție.

Cazuri COVID-19 în şcoli la Cluj: 30 de angajați sunt în izolare și 17 clase și grupe au activitatea suspendată

În județul Cluj, “la datele centralizate azi avem 17 clase și grupe în care s-a suspendat activitatea pentru cazurile de COVID-19 apărute la copii, care au rămas acasă, și avem aproximativ 30 de angajați ai școlilor care au rămas acasă sau sunt în izolare, ca urmare a confirmării infectării cu coronavirus sau pentru că sunt contacți direcți”, a declarat pentru Edupedu.ro inspectorul școlar generală din Cluj, Marinela Marc.

Un caz de infectare cu coronavirus a fost înregistrat la Colegiul Național “Mihai Eminescu” din Botoșani. Este vorba despre o elevă de clasa a XII-a, conform botosaninews.ro.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a transmis, joi, după ce au apărut mai multe cazuri de infectare cu coronavirus la elevi şi angajaţi din învăţământ că, luând în considerare perioada de incubaţie, apariţia acestor cazuri nu are ca sursă infectarea în cadrul şcolii.

„Luând în considerare perioada de incubaţie, cred că suntem cu toţii de acord că apariţia acestor cazuri nu are ca sursă infectarea în cadrul şcolii”, a transmis ministrul Educaţiei.

„Monitorizăm atent deschiderea şcolilor şi, fără doar şi poate, din păcate apar situaţii de cazuri confirmate în rândul elevilor, în rândul profesorilor. Şi trebuie să veghem la respectarea regulilor din prevederile ordinului de ministru, pentru că prevenirea riscului de îmbolnăvire este prioritară. Lucrurile nu sunt scăpate de sub control, sigur că în primele două zile situaţia a fost mult mai bună.

Aş vrea să fac o paranteză: apar ţinând cont de perioada de incubaţie, probleme tocmai din cauza să spunem unei anumite lipse de responsabilitate. Pentru că cei care apar acum în şcoli, cu cazuri de îmbolnăviri, infectarea s-a produs în urmă cu ceva timp. Caz în care un pic mai multă atenţie la trimiterea elevilor în colectivitate este o recomandare foarte puternică.

Riscul de a avea situaţii grave printre elevi, din fericire, este mic şi foarte mic. Însă riscul de transmitere către cei din familii care pot avea vulnerabilităţi este un risc foarte important. Deci trebuie gestionate toate aceste lucruri”, a declarat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, într-o intervenţie la conferinţa “Quo Vadis 2021!” – Ediția a III-a, Digitalizarea asigurărilor-prioritate ZERO!

blank