In Belarus peste 3.000 de simpatizanţi ai opoziţiei au fost reţinuţi în cursul protestelor izbucnite după scrutinul prezidenţial din Belarus, anunţă autorităţile de la Minsk, în timp ce Uniunea Europeană a condamnat vehement acţiunile de reprimare.

Ministerul de Interne de la Minsk a anunţat luni că In Belarus peste 3.000 de manifestanţi au fost reţinuţi. Peste 50 de protestatari şi 39 de poliţişti au fost răniţi în confruntările produse în cursul nopţii de duminică spre luni, potrivit publicaţiei germane Der Spiegel.

Organizaţia pentru drepturile omului Wesna a anunţat că un manifestant în murit în urma confruntărilor cu forţele de ordine, dar autorităţile belaruse au negat informaţia.


Comisia Electorală Centrală a anunţat luni după-amiază că preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a obţinut 80,23% din voturi, Svetlana Tihanovskaia 9,9%, Anna Kanopatskaia 1,68%, Andrei Dmitriiev 1,04%, iar Serghei Cherecen 1,13%, potrivit rezultatelor parţiale, citate de agenţia oficială BelTA.

Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere din 1994, susţine că protestele sunt organizate cu sprijinul Rusiei, Poloniei şi Cehiei.

Uniunea Europeană a condamnat vehement acţiunile de reprimare din Belarus. „Actele de persecutare şi reprimările violente asupra manifesanţilor paşnici nu îşi au locul în Europa. Le cer autorităţilor din Belarus să asigure numărarea exactă a voturilor şi publicarea rezultatelor”, a declarat Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, citată de cotidianul Le Figaro.

„Violenţa împotriva manifestanţilor nu este o soluţie”, a declarat, la rândul său, Charles Michel, preşedintele Consiliului European.


Citeste si...
Ludovic Orban vrea alegeri locale și nu ține cont de epidemie: 'Dacă toţi candidaţii poartă mască în interacţiunea cu oamenii, riscul este mic'

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.