Cinci jurnalişti au fost împuşcaţi mortal joi în redacţia publicaţiei Capital Gazette din oraşul american Annapolis. Un invid înarmat pătruns în clădire trăgând focuri de armă şi aruncând grenade fumigene. Atacatorul a fost arestat.

Cinci jurnalişti şi un asistent de vânzări au murit în atacul armat din sediul publicaţiei Capital Gazette din Annapolis, statul Maryland, SUA. Alte trei persoane sunt rănite.

Poliţia a fost chemată la redacţia ziarului, după ce un bărbat a tras cu o puşcă în geamuri şi a intrat în sediu, aruncând petarde fumigene. În panica creată, a tras mai multe focuri de armă asupra oamenilor din interior. 

”Nu e nimic mai înfiorător decât să auzi oameni împuşcaţi în timp ce stai ascuns cub un birou, după care să-l auzi pe atacator că îşi reîncarcă arma,” scria într-un mesaj Phil Davis, unul din jurnaliştii aflaţi în clădire.

Ajunşi la faţa locului, poliţiştii au avut un schimb de focuri cu atacatorul, apoi l-au încolţit sub un birou şi l-au arestat.

Atacatorul era Jarrod W. Ramos de 38 ani din localitatea Laurel din Maryland. În 2012, acesta pierduse un proces de calomnie pe care îl intentase împotriva ziarului, pentru un articol scris de editorialistul Eric Hartley despre el. Jurnalistul nu se numără printre victimele atacului.

Citeste si...  Iată ce prevede Memorandumul încheiat între SUA şi România

Hartley a descris cum Ramos a hărţuit pe Facebook o fostă colegă de clasă şi a sfătuit-o să se spânzure. În urma articolului, Jarrod Ramos a fost condamnat la 90 de zile de închisoare cu suspendare şi trimis la o serie de şedinţe de terapie. El a ameninţat de mai multe ori juraliştii de la Capital Gazette, prin mesaje scrise pe twitter.

Poliţia va cerceta locuinţa acestuia, pentru a găsi mai multe indicii despre gestul său. ”Atacatorul era pregătit să împuşte oameni,” a declarat William Krampf, şeful Poliţiei din Annapolis. ”Era decis să provoace cât mai mult rău.”

Capital Gazette era un ziar local, cumpărat de locuitorii din Maryland. Conducerea publicaţiei şi-a asigurat cititorii că ediţia de vineri va fi publicată, în ciuda incidentului. Iată cum va arăta prima pagină:

Donald Trump a transmis un mesaj de condoleanţe victimelor şi familiilor acestora.