Promo

Imprimantele 3D și educația: avantaje și aplicații practice

Dacă încă te întrebi care-i treaba cu imprimantele astea 3D și de ce sunt atat de populare sperăm ca articolul acesta să îți răspundă la niște întrebări. Sau măcar să îți dea o idee despre ce înseamnă imprimarea 3D pentru educație și de ce este importantă.

Interactivitate

Să începem cu cel mai evident avantaj: imprimantele 3D sunt distractive și pot face studenții curioși și implicați. Deși ele există de ceva vreme, printre primele modele fiind inventate în anii ‘80, imprimantele 3D au devenit doar recent mult mai accesibile. Asta însemnând că pentru mulți ele sunt încă o noutate.

Totodată, studenții pot face parte din întreg procesul de design, de la idee la prototipare, la modelul final, iar la sfârșit pot interacționa cu el, transformând idei abstracte în obiecte concrete.

Iată câteva aplicații practice:

Design

Imprimantele 3D oferă designerilor, inginerilor și profesorilor acces la printări 3D accesibile și cu o calitate mult mai bună.

Cu ajutorul modelării 3D se pot crea machete și prototipuri în mod simplu și rapid, eficientizând procesul de prototipare din punctul de vedere al timpului și al costurilor. Integrarea imprimantelor 3D cu aplicațiile CAD fac de asemenea treaba mult mai ușoară, accelerând procesul de design, iar în același timp reducând costurile. Cea mai mare valoare este adusă de confirmarea vizuală. Studenții putând fi siguri pe ei când au făcut ceva bine, sau dimpotrivă, când ceva trebuie îmbunătățit.

Inginerie

În acest domeniu aplicațiile imprimării 3D sunt nelimitate, fiind chiar domeniul de unde a început totul. De la ingineria mecanică, unde studenții pot crea acum structuri mult mai complexe, cu mai multe părți în mișcare, la cea electronică și până la cea civilă (în China deja se construiesc case cu ajutorul unor imprimate 3D) viitorii ingineri pot intra în pas cu ultimele tehnologii, folosindu-le în avantajul tuturor.

Medicina și Biologie

Modele ale întregului sistem osos, ale mușchilor și organelor cu care studenții pot interacționa. La nivelul industriei, chirurgii au început deja să exerseze transplanturi folosind astfel de modele, maximizând șansele de reușită ale acestor operații. Tot în domeniul chirurgiei ele sunt folosite pentru a crea unelte chirurgicale de înaltă precizie, cum ar fi forcepsuri, pense hemostatice, mânere de bisturiu și cleme. Beneficiul pe care îl aduce printarea 3D ale acestor unelte este costul redus comparativ cu metode tradiționale de fabricație. Astfel, se pot crea și diferite proteze, iar unele imprimante 3D au capacitatea de a folosi materiale organice pentru a produce țesuturi.

Matematică și Chimie

Laitmotivul acestui articol: vizualizare. După cum îți poți imagina deja, principalul beneficiu în aceste două domenii este posibilitatea de a vedea și de a interacționa cu diferite concepte sau lucruri care în general sunt mai greu de înțeles fără o reprezentare 3D. Diferite funcții matematice pot fi reprezentate într-un spațiu tridimensional, iar posibilitatea de a interacționa cu o variantă fizică a acestor calcule matematice îmbunătățesc capacitatea de a le înțelege mai ușor. Se pot crea și reprezentări 3D ale diferitelor molecule, de la cele mai simple cum ar fi molecula de apă până la unele deosebit de complexe cum e cea de Adenozintrifosfat.

Fun

Să nu uităm că imprimantele 3D pot fi și distractive!

Elevii mai mici își pot crea singuri jucării sau modele după personajele lor preferate din desene sau filme (evident nu doar cei mici pot face asta, chiar am câțiva prieteni cu o colecție impresionantă de modele 3D Printed după personaje din desene). Asta ne dă o idee bună pentru utilizarea imprimantelor 3d și în proiecte DIY pentru a crea diverse decorațiuni pentru sălile de clasă, de exemplu.

Studenții își pot face propriile obiecte de arta sau huse de telefon, semne de carte, rubik’s cube, tacâmuri de masă de dimensiunea unui card de credit… lista este interminabilă. Tot ce trebuie să facă este să găsească un model sau să îl inventeze pe-al lor, să introducă filamentul et voila.

După cum putem vedea, beneficiile acestei noi tehnologii sunt nenumărate, având aplicații practice în varii domenii.

Putem zice cu siguranță că în viitor aptitudinile de a lucra cu imprimante 3D vor fi printre cele mai apreciate de angajatori, iar generația tânără se arată deosebit de promițătoare, numeroși copii fiind deja adevărați inovatori la vârste fragede, datorită accesibilității și eficienței acestei noi metode de lucru.

blank