Medical

Implant dentar sau punte dentară?

În subconştientul oamenilor stomatologia s-a împământenit ca fiind cea mai dureroasă ramură medicală. Poate tocmai de aceea atunci când spui că mergi la dentist, cei din jurul tău încep să te compătimească şi să te încurajeze. Dacă mai apuci să spui că mergi pentru un implant dentar şi pentru o punte dentară, cei din jurul tău încep să se înspăimânte de parcă ar fi ei în locul tău. Realitatea este însă cu totul alta, stomatologia nu mai este de mulţi ani ”bau-bau” cu care ne speriau părinţii atunci când eram copii şi ceream numai dulciuri. Dar nevrând să complicăm lucrurile, vă invităm să încercăm să aflăm ce înseamnă cei doi termeni. Puntea dentară reprezintă o proteză fixă care restabileşte integritatea morfologică şi funcţională a arcadelor dentare în edentaţii intercalate, reduse, întinse şi multiple. Sunt fixate pe dinţii stâlpi, prin cimentarea elementelor de agregare, ceea ce le conferă mai multă stabilitate o lungă perioadă de timp, reprezentată de mai mulţi ani. Volumul pe care îl ocupă în cavitatea bucală este mai mic sau, cel mult egal cu acela ocupat de dinţii naturali. Formele suprafeţelor vestibulare şi orale sunt asemănătoare cu a dinţilor naturali. Poziţia, în sens vestibulo-oral, a corpului de punte este identică cu a dinţilor absenţi.           

 Transmit presiunile masticatorii fiziologic de la nivelul feţelor ocluzale ale corpului de punte şi ale elementelor de agregare prin parodontiul dinţilor stâlpi, osului alveolar. Sunt construcţii rigide, nedeformabile, rezistente la rupere şi la tocire. Sunt obţinute în laboratorul de tehnică dentară în urma unor procese tehnice complexe.

Spre deosebire de puntea dentară, implantul dentar este un mic cilindru din metal (zirconiu sau titan) fixat chirurgical în osul maxilar şi destinat să înlocuiască rădăcina unui dinte îndepărtat şi să slujească drept suport al unei proteze. Implantul este indicat persoanelor pentru care purtatul unei proteze este o sursă reală de inconfort. Tehnica implanturilor are avantajul de a elimina orice fenomen de respingere şi evită purtatul protezei de pacient. Prognosticul este mai bun pentru implanturile situate pe maxilarul superior decât pentru cele situate pe maxilarul inferior.

Nu avem nicio îndoială că ştiinţa, prin descoperirile ei, au făcut, fac şi vor face din stomatologie una din ramurile medicale cel mai puţin dureroase, iar când v-om ajunge să povestim copiilor şi nepoţilor noştri ce ni se întâmpla nouă atunci când mergeam la dentist, va fi exact, ca acum când noi citim „Legendele Olimpului” adică vremuri de mult apuse şi întâmplări care nu s-au întâmplat.

Tocmai din aceste considerente, ne v-om lua permisiunea să nu încheiem acest material, fără a vă lansa invitaţia de a merge cât mai curând la o consultaţie la medicul dumneavoastră stomatolog şi nu uitaţi că, asemenea oricărei ştiinţe, şi stomatologia avansează cu paşi rapizi, iar cu ajutorul geneticienilor s-a ajuns până la apariţia „biodinţilor”, adică mai pe înţelesul tuturor dinţi produşi pe baza amprentelor genetice ale fiecărui individ, dinţi care au un nivel de compatibilitate cu organismul pacientului de până la 100%. Aşa că acum singurul lucru care ne mai sperie în stomatologie, este viteza cu care aceasta progresează.

blank