Imnul Romaniei, ciuntit la ceremonia de la Ateneu .Gafă sau intenție? Aceasta este întrebarea după ceremonia de la Ateneul Român dedicată preluării României a președinției Consiliului Uniunii Europene. Așa cum era și firesc, evenimentul a fost deschis cu intonarea imnului de stat.

Copiii de la corul „Cantus Mundi” au interpretat prima strofă, iar continuarea a aparținut Corului Naţional „Madrigal-Marin Constantin”. Ceea ce a surprins neplăcut este faptul că ultima strofă a imnului în varianta scurtă nu a mai fost interpretată. Culmea, stofa este cea referitoare la preoți și religie.Imnul Romaniei, ciuntit la ceremonia de la Ateneu

„Preoți cu crucea-n frunte, căci oastea e creștină,

Deviza-i libertate și scopul ei preasfânt.

Citeste si...  Replici dure la Parlamentul European

Murim mai bine-n luptă, cu glorie deplină,

Decât să fim sclavi iarăși în vechiul nost’ pământ.”

Precizăm că, așa cum prevede articolul 9 al Legii nr.75 din 16 iulie 1994, intonarea în variantă scurtă a imnului național prevede intonarea strofelor 1, 2,4 și 11. Este greu de crezut că artiștii Corului Naţional „Madrigal-Marin Constantin” ar fi comis o gafă, cea mai plauzibilă ipoteză fiind omiterea intenționată a ultimei strofe. Conform unor surse, decizia ar fi fost luată pentru a nu deranja anumiți diplomați străini.