O ambarcaţiune de salvare cu 629 de imigranţi la bord a rămas în largul Mării Mediterane, după ce Matteo Salvini, noul ministru de interne al Italiei, nu i-a permis să acosteze în port.

Matteo Salvini, liderul partidului naţionalist Liga, a promis în timpul alegerilor electorale generale din Italia că va lua măsuri dure împotriva imigranţilor, transmite BBC.

Acesta spune că Malta ar fi trebuit să accepte nava Aquarius în unul din porturile sale, dar a refuzat, susţinând că ambarcaţiunea intră în responsabilitatea autorităţilor italiene.

Italia este principala cale de acces în Europa pentru imigranţii din Africa de Nord. SOS Mediterranee, o organizaţie umanitară, susţine că operatorii navei au fost sfătuiţi să stea pe loc, de către Centrul italian de Coordonare a Operaţiunilor de Salvare Maritimă, la o distanţă de 65 km de Italia şi 50 km de Malta.

Organizaţia precizează că imigranţii, printre care se numără şi copii, au fost adunaţi în cadrul a şase operaţiuni diferite de salvare, desfăşurate în largul coastei Libiei.

La bordul navei se află 600 de oameni şi cei mai mulţi au fost salvaţi chiar de autorităţile italiene. Printre cei salvaţi se numără 123 de copii neînsoţiţi, 11 copii foarte mici şi şapte femei însărcinate, anunţă SOS Mediterranee.

Minorii au vârste cuprinse între 13 şi 17 ani şi provin din Eritreea, Ghana, Nigeria şi Sudan, potrivit unui jurnalist care se află la bordul ambarcaţiunii, Anelise Borges.

Citeste si...  Proces de crimă suspendat în Italia, după ce judecătoarea a văzut doi angajaţi făcând sex în tribunal

„Cei mai mulţi dorm afară. Sunt epuizaţi, au fost expuşi la vreme, au fost pe mare timp de 20-30 de ore, înainte de salvare”, a declarat jurnalista pentru BBC.

„Sunt slăbiţi şi nu ştiu ce se va întâmpla cu ei”, a mai adăugat Anelise Borges. Ministrul de interne Salvini este o figură cunoscută în zona naţionalistă, un populist convins, care vrea să ia măsuri dure împotriva imigraţiei în masă. Guvernul este alcătuit din Mişcarea Cinci Stele (M5S) şi Liga, cu puternice idei anti-imigraţie.

Ambele partide insistă că 500.000 de imigranţi fără documente din Italia ar trebui să fie deportaţi „cu prioritate”. Pe de altă parte, oponenţii lui Salvini spun că planul său de repatriere a imigranţilor nu se poate susţine sub nicio formă.

La începutul lunii, Salvini a declarat, în timpul unei vizite în Sicilia, că Italia nu mai trebuie să fie „tabăra de refugiaţi a Europei”.

La rândul său, un purtător de cuvânt al guvernului maltez a declarat pentru AFP că Malta nu este responsabilă pentru operaţiunea de salvare. Premierul Joseph Muscat a insistat că Malta nu va permite navei Aquarius să staţioneze în porturile ţării sale, precizând că instrucţiunile autorităţilor italiene pentru căpitanul ambarcaţiunii au fost „periculoase”. „Se opun legislaţiei internaţionale şi riscă să genereze o situaţie periculoasă pentru toţi cei implicaţi”, a spus Muscat.