Promo

Iluminat de siguranta impotriva panicii – ce este si unde se foloseste

Iluminatul impotriva panicii face parte din iluminatul de siguranta al unei cladiri. Acesta porneste in caz de urgenta pentru a facilita evacuarea in siguranta a oamenilor aflati in cladire, indiferent ca vorbim despre cladiri de locuit, clabiri de birouri, malluri sau alte tipuri de cladiri.

Iluminatul antipanica este util pentru a diminua pe cat posibil panica, in randul oamenilor, in cazul unei pene de curent sau a unei avarii ori in situatii grave – in caz de incendiu sau alte urgente majore.

Iluminatul de siguranta este proiectat astfel incat in momentul in care iluminatul clasic se opreste acesta sa porneasca automat. Indiferent de motivul pentru care reteaua electrica nu mai este disponibila, porneste automat sistemul de iluminat antipanica.

Cum functioneaza si unde este necesar iluminatul impotriva panicii

Iluminarea impotriva panicii se impune in spatii cu suprafata mare sau in cele in care intra un numar mare de persoane. Acesta nu asigura aceeasi lumina ca luminatul clasic ci doar 10% din nivelul de iluminat normal si are rolul de a facilita evacuarea persoanelor din cladire in conditii de siguranta, alaturi de marcajele speciale de evacuare.

Corpurile de iluminat antipanica se monteaza pe langa cele de iluminat clasic (pe acelasi tavan), insa nu sunt comune cu acestea.

La o privire atenta, in spatiile publice, vei vedea printre corpurile de iluminat clasic si cate un corp antipanica incastrat, care are rolul de a porni in momentul in care iluminatul clasic nu mai este functional.

Iluminatul antipanica se foloseste in spatiile in care exista posibilitatea instaurarii panicii si se impune evacuarea persoanelor aflate in incinta.

Instalatiile electrice pentru iluminatul de securitate impotriva panicii sunt necesare in urmatoarele conditii:

  • incaperi din cladirile publice cu mai mult de 50 de persoane daca se afla la nivelurile subterane;
  • incaperi cu peste 100 de persoane daca sunt amplasate la nivelurile supraterane;
  • incaperi cu suprafata mai mare de 60 mp;
  • spatiile de productie cu mai mult de 100 de persoane si cu densitate mai mare de o persoana pe o suprafata de 10mp.

Prin urmare, iluminatul antipanica este folosit in cladiri civile, cladiri de birouri, hale, spatii de productie si de depozitare, cladiri agroindustriale si agrozootehnice, cladiri medicale (spitale, cabinete, etc), cladiri destinate divertismentului si shoppingului, precum si spatiilor de campare sau locuinte de caravane.

Iluminatul antipanica mai este necesar si in urmatoarele cladiri sau locuri: santiere (lucrarile de reconstruire, consolidare, modificare, extindere sau de reparare), expozitii, targuri, porturile de ambarcatiuni si in parcurile fotovoltaice.

Tipuri de lampi care pot fi folosite

Lampile antipanica functioneaza pe baza de baterii si, in functie de dimensiunile spatiului in care sunt folosite, pot avea autonomie mai mica sau mai mare.

De exemplu, intr-o cladire mai mica, cu un singur etaj, in care evacuarea persoanelor se poate realiza usor se poate folosi o lampa antipanica 1h. Aceasta are o autonomie de o ora, asigurand evacuarea rapida a persoanelor din incinta cladirii.

Pentru cladiri mari, cu o suprafara mare, multe etaje sau in care exista un numar mare de persoane se poate folosi o lampa antipanica 3h. Aceasta are o autonomie de trei ore, astfel incat sa functioneze  suficient pentru a asigura evacuarea tuturor persoanelor din incinta, in siguranta.

In oferta magazinului online, specializat in echipamente de iluminat antipanica, telecontrol.ro, poti gasi o gama variata de lampi antipanica, la preturi promotionale, astfel incat sa alegi ceea ce se potriveste spatiului de care dispui.

 

blank