Actualitate, Featured

ICCJ, în aer. Vezi ce argumente are Iordache în fata Curtii constituţionale

CCR dezbate miercuri conflictul juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), pe Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, pe tema completelor specializate, sesizarea fiind făcută de Florin Iordache.

„ÎCCJ a refuzat să constituie secții specializate pentru infracțiuni de corupție, așa cum prevede legea adoptată de Parlament. Vă solicit să constatați că sunt îndeplinite condițiile legale pentru constatarea conflictului. Să transmiteți să calea de urmat ulterior. Această cerere e admisibilă pentru că există o situație conflictuală generată de depășirea competențelor constituționale de către cea dintâi. Conflictul e evident cât vreme prin refuzul de aplicare a legii de către ÎCCJ. Dacă in forma inițială era facultativă constituirea completurilor specializate, ulterior constituirea lor a devenit obligatorie. În cadrul speței penale a ÎCCJ nu au fost constituite complete specializate ceea ce generează violarea principiului separației puterii și a dreptului la un proces legal. Situația a generat un conflict juridic de natură constituțională care poate fi judecat numai de CCR”, a afirmat Florin Iordache.

Vicepreședintele Camerei Deputaților a adăugat că inițial legea nu prevedea constituirea în mod obligatoriu a completurilor specializate în judecarea cauzelor de corupție, însă această prevedere a devenit obligatorie, după modificarea de către Parlament a actului normativ.

„Analizând dinamica articolul 29, alineatul 8 rezultă că rejudecarea infracțiunilor de corupție și a celor corelate acestora. În uma modificării legii 78/2000 constituirea completurilor specializate a devenit obligatorie. Aceste completuri specializate se constituie la nivelul tuturor instanțelor judecătorești. Prin urmare, după modificarea Legii, ÎCCJ era obligată să constituie completuri specializate. (…) Norma specială se aplică ori de câte ori ne găsim într-un caz care intră sub legea normei speciale. Ulterior propunerea trebuia materializată prin Colegiul de conducere pentru înființarea instanțelor specializate. Art 126 alin 4 din Constituție care consacră regulile ÎCCJ care se stabilesc numai prin lege organică. ÎCCJ a ignorat legea, a ignorat propria decizie. În concluzie compunerea completurilor pentru cazurile de corupție la ÎCCJ s-a făcut prin ignorarea legii, cu nesocotirea art 1 din Constituție care consacră valorile statului român, statul de drept și principiul separației puterilor în stat. ÎCCJ își arogă drepturi a căror gravitate se răsfrânge în modul judecării cauzelor, în sensul neasigurării imparțialității în instanțele de judecată”, a conchis Iordache.

CCR dezbate miercuri conflictul juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), pe Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, pe tema completelor specializate, sesizarea fiind făcută de Florin Iordache.

Părțile implicate în conflict vor susține, miercuri, punctele de vedere. Din partea Parlamentului a vorbit Florin Iordache, cel care a depus și sesizarea la CCR, în perioada în care i-au fost delegate atribuțiile președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, iar din partea instanței supreme a vorbit președintele ÎCCJ Cristina Tarcea.

blank