Featured, International

Iată unde va fi înmormantat George Floyd, cel al carui deces a pus america pe jar

George Floyd, bărbatul a cărui moarte a declanșat proteste de amploare în Statele Unite, dar și în alte țări din Europa și Asia, va fi înmormântat marți.

O ceremonie privată, la care vor participa membri ai familiei și prieteni apropiați, va avea loc în biserica “Fântâna Rugăciunii” din Houston, începând cu ora locală 11.00.

blank

Serviciul funerar va fi transmis live, a declarat un purtător de cuvânt al firmei de pompe funebre care se ocupă de înmormântarea lui George Floyd.

“Vom comemora o viață care a avut urcușurile și coborâșurile ei, dar și o viață care a avut o conexiune cu Dumnezeu și cu care s-au conectat atât de mulți oameni din întreaga lume, din cauza traumei prin care el a trecut”, a declarat Mia K. Wright, pastor la biserica unde va fi oficiată ceremonia religioasă, scrie CNN.

La eveniment vor participa mai mulți lideri ai comunității afro-americane, care vor ține discursuri.

Numărul participanților la funeralii va fi limitat la 500.

Campionul mondial la box Floyd Mayweather este cel care va acoperi întregul cost al înmormântării lui George Floyd.

George Floyd, care avea 46 de ani, va fi apoi înhumat într-un cimitir din Houston, lângă mormântul mamei sale.

Revoltă mondială fără precedent împotriva rasismului, o altă “pandemie”

De la Londra la Sydney, mii de oameni au sfidat pandemia sâmbătă pentru a pune capăt rasismului şi brutalităţii poliţiei, o revoltă mondială fără precedent, declanşată de moartea afro-americanului George Floyd.

Australia a fost prima care a deschis balul indignării mondiale. Mii de oameni au manifestat în toată ţara, fluturând bannere pe care scria “Nu pot respira”, referire la cuvintele lui George Floyd, al cărui gât a fost obstrucţionat aproape nouă minute de genunchiul ofiţerului de poliţie care-l aresta pentru o infracţiune minoră.

Pentru organizatorii australieni, care au rămas insensibili la apelul guvernului de a rămâne acasă din cauza crizei de sănătate, cazul lui Floyd are multe ecouri în ţara lor. Aceştia au explicat că au dorit să denunţe şi rata foarte mare de închisoare în rândul aborigenilor, precum şi decesele – peste 400 în ultimii treizeci de ani – ale membrilor acestei comunităţi în timp ce erau reţinuţi de poliţie.

“Regatul Unit nu este nevinovat”

La Londra, ignorând instrucţiunile oficiale de distanţare pentru a combate răspândirea noului coronavirus, dar cu feţele acoperite cu o mască de protecţie în cazul unora, sute de manifestanţi s-au adunat în faţa Parlamentului, ţinând pancarte cu sloganul “Black Lives Matter” (Vieţile negrilor contează).

Această mişcare mondială de protest se adaugă furiei care a cuprins Statele Unite după moartea lui George Floyd, asfixiat de un poliţist alb la sfârşitul lunii mai, în Minneapolis. Această dramă a reînviat aspiraţiile de schimbare după ce a scos la iveală rănile rasismului, scrie Agerpres.

“Regatul Unit nu este nevinovat”, au denunţat la Londra manifestanţii, bătând la tobe. La fel ca în capitala britanică, numeroşi britanici au ieşit în stradă în Manchester (nord-vest), de asemenea pentru a aminti că a fi negru nu este o crimă şi pentru “a pune capăt rasismului”, o altă “pandemie”.

Mii de manifestanţi s-au adunat în piaţa centrală Alexanderplatz din Berlin pentru a protesta împotriva rasismului şi
violenţei poliţiei, alte adunări fiind planificate în 25 de oraşe germane. Poliţia din Berlin le-a cerut pe Twitter protestatarilor să nu mai vină în piaţă, declarând-o “plină” la 45 de minute după ce demonstraţia anti-rasism trebuia să înceapă, scrie dpa.

În Liege, în estul Belgiei, 700 de persoane au sfidat interdicţia şi au participat la un marş împotriva rasismului, potrivit poliţiei.

La Paris, două manifestaţii planificate sâmbătă împotriva violenţei poliţiei, pentru “amplificarea mişcării internaţionale de solidaritate împotriva impunităţii forţelor de ordine”, au fost interzise din cauza crizei de sănătate. Câteva sute de oameni s-au adunat totuşi la începutul după-amiezii în apropiere de ambasada americană.

 

blank