Actualitate, Featured

Iată unde se duc banii din suprataxele din energie

Banii pe care ANRE i-a strâns în conturi din aplicarea taxei de 2% pe afacerile companiilor din energie ar putea fi folosită pentru acoperirea costurilor de racordare a noi clienți la rețeaua de gaze, propune un membru PNL cu o lungă activitate în domeniu. Propunerea privind destinația a peste 100 de milioane de euro, cât a strâns ANRE din taxă, a fost făcută pe pagina proprie de Facebook și apreciată imediat de noul șef pe Energie din ministerul Economiei, Niculae Havrileț, care a și comentat că „merită analizată”.

În textul postat pe FB, Gabriel Dumitrașcu face o analiză succintă a pieței gazului pentru casnici. Astfel, din 320 de oraşe şi municipii, doar 246 au gaz metan şi din 2.861 de comune, doar 671 sunt conectate la reţeaua de gaze, din cele 6.700 de şcoli din România, doar 3200 sunt alimentate cu gaz metan, din cele peste 8,9 milioane locuințe, doar 3.77 milioane sunt racordate la rețelele de distribuție a gazului natural. În ultimii 30 de ani, rețeaua de gaze naturale a crescut cu 25%, ajungând la 40.000 km, dar consumul a scăzut cu 50%, ajungând la 11miliarde mc. Pentru că eficiența de utilizare a rețelei a scăzut dramatic, consecințele se reflectă în creșterea de tarife. Astfel, ar trebui stimulat consumul, de gaze naturale, spune Dumitrașcu, nu exportul, mai ales din perspectiva demarării marilor exploatări din Marea Neagră.

Începând cu 2018, distribuitorul de gaze naturale nu poate refuza racordarea la sistem şi este obligat să finanţeze toate lucrarile pentru realizarea lucrărilor, sistemelor și conductelor necesare racordării. De asemenea, tot de anul trecut, este în vigoare o lege care lasă în seaman autorităților locale extinderea rețelei de gaze către noi consumatori, pe care distribuitorii impliciți nu vor să o facă, pentru că ar costa prea mult. Fonduri în acest sens au fost distribuite prin PNDL, licitațiile au început deja însă nu este vizibil un program de anvergură în acest sens.

Ce se poate face, concret
Iată care este, tehnic, propunerea: “Odată cu abrogarea unor articole din OUG 114/ 2018, trebuie să apară articole noi care să spună ce se întâmplă cu cei 606 milioane colectați până acum din aplicarea contribuției de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din energie.

De exemplu, articole care să prevadă că sumele colectate, adică 606 milioane lei, se vor constitui într-o fond(facilitate) de susținere și finanțare a creșterii numărului de utilizatori ai rețelelor de distribuție a gazului natural, gestionată de ANRE, destinată acoperirii integrale a costului privind tarifele de racordare la rețelele de distribuție a gazelor naturale. Costurile aferente taxelor de analiză a cererii și de racordare, plătite înainte de solicitant, vor fi verificate și plătite de ANRE și vor fi recuperate prin includerea în tariful de distribuție aprobat fiecărui operator, principiu pe care deja îl aplică ANRE în cazul componentei de tarif referitoare la urmărirea lucrărilor de racordare și punere în funcțiune a racordului. Operatorul de distribuție urmează a deconta lunar aceste sume cu ANRE. Odată recuperate sumele cheltuite de ANRE, acestea reconstituie fondul și pot fi folosite din nou pentru decontarea costurilor de racordare a noi clienți.

Aplicând acest mecanism, într-un timp mai scurt, milioane de gospodării, mii de școli și grădinițe, mii de agenți economici vor avea acces real la gaze naturale. Mai este cazul să demonstrez că s-ar îmbunătăți condițiile de viață, educație și sănătate, obiective prioritare ale oricărei guvernări și s-ar accelera creșterea PIB-ului?”, precizează liberalul.

Gabriel Dumitrașcu a fost președinte CA al RADET, președinte OPSPI și director general în cadrul ministerului Energiei.

România are un consum de energie gaze naturale de circa 12 miliarde de metri cubi anual. În urmă cu 10 ani, înainte de criză, consumul era de 18 miliarde de metri cubi.

blank