Recenta descindere a lui Klaus Iohannis la marșul de comemorare a victimelor Revoluției a readus în atenție declarațiile președintelui României despre perioada comunismului și despre cum a trăit momentul 1989.

Klaus Iohannis se erijează în stindard al mişcării anticomuniste din România, iar la marșul din 22 decembrie de anul acesta a ținut să spună că ”sunt primul președinte care nu a fost comunist. Poate și asta are legătură cu ce fac”.

În acest context, site-ul presacurată.ro a sintetizat declarațiile făcute de președinte de-a lungul timpului pe această temă sau apărute în cărțile sale. De pildă, Klaus Iohannis spunea că şi-a prezentat dispreţul faţă de comunişti prin manifestări “absolut banale”, că a fost “un anticomunist în privat”.

Despre cum a trăit Revoluția, Iohannis a povestit la Realitatea TV în 2014: ”A fost o nebunie totală. Atunci înainte să înceapă lupta armată cum ar veni, înainte să înceapă să se tragă, lumea se adunase în faţa Casei de Cultură. Probabil ştiţi Casa de Cultură a Sindicatelor, toată piaţa a fost plină. Am fost acolo cu toţi prietenii noştri. S-au ţinut speechuri, am strigat toţi “Noi suntem români, noi suntem România”, a fost foarte frumos. Până au început să şuiere gloanţele, atunci lumea s-a împrăştiat. Au început luptele prima dată la Miliţie, pe urmă la Securitate, pe urmă la Armată ş.a.m.d. Şi câteva zile a fost aproape imposibil de ieşit în oraş pentru că se trăgea în toate direcţiile, fără să se ştie exact cine împotriva cui se lupta acolo. După care s-au liniştit lucrurile”.

Citeste si...  Greta Thunberg îi invită pe romăni în stră. Iată de ce