Australia va deveni prima tara care va elimina cancerul de col uterin datorita programului eficient de vaccinare impotriva HPV. Conform BBC, boala ar putea fi eradicata in urmatoarele doua decenii.

Se estimeaza ca maladia va fi clasificata drept un cancerul rar in Australia pana in 2022, cand rata anuala a cazurilor de imbolnavire ar trebui sa scada la mai putin de sase la 100.000 de persoane.

In 2007, Australia a devenit una dintre primele tari care a introdus o schema de vaccinare impotriva virusului Human Papilloma (HPV) pentru fete. Programul presupune imunizarea prin administrarea a trei doze gratuite la fetele adolescente. Ulterior, programul de vaccinare a fost extins la baieti, care pot transmite acest virus partenerelor.

Acesta a complotat un program national de screening care a inceput in 1991.

Eforturile de eliminare a cancerului de col uterin

Cancerul de col uterin este produs de infectia cu anumite tulpini ale virusului HPV (Human Papilloma Virus). Este cel de-al patrulea cel mai frecvent cancer la femei si, la nivel global, are o rata ridicata a mortalitatii, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Citeste si...  Fostul rege ale Spaniei a avut peste 1500 de femei

In prezent, rata anuala a cancerului de col uterin in Australia se ridica la sapte cazuri la 100.000 de persoane, aproximativ jumatate din media globala. Conform BBC, un nou studiu a aratat ca aceasta ar putea scadea la patru imbolnaviri la 100.000 pana in 2035.

Romania ocupa primul loc la mortalitatea prin cancerul de col uterin
Romania ocupa un nedorit loc intai in Europa la mortalitatea prin cancerul de col uterin, potrivit celui mai recent raport al Observatorului Global de Cancer.

3.308 femei sunt diagnosticate anual cu aceasta boala, iar aproximativ jumatate mor din cauza ei – o boala care poate fi prevenita prin vaccinare inainte de inceperea vietii sexuale.