Până acum doar specia umană și alte câteva animale, cum ar fi maimuțele au reușit să înțeleagă conceptul de zero. Însă, cercetătorii au descoperit de curând că și albinele pot face acest lucru.

Albinele par a fi candidați cu șanse mari să intre în acest club select, deoarece acestea par să aibă aptitudini cu numerele. Mai mult, un studiu din trecut arată că acestea pot chiar să numere până la patru.

Scarlett Howard de la RMIT University din Melbourne și colegii săi au antrenat insectele pentru a diferenția între două numere. În acest sens, au creat niște platforme cu un număr divers de forme așezate pe acestea, de la una la patru. Astfel, au descoperit că albinele pot înțelege conceptul de zero.

Albinele sunt mult mai inteligente decât ai crede
În cadrul studiului, pe una din platforme, albinele primeau o soluție de sucroză dulce, iar pe cealaltă, o soluție de chinină cu un gust rău. Asta s-a întâmplat deoarece studiile anterioare au arătat că albinele învață mai repede dacă nu sunt doar recompensate când au dreptate, ci și dacă sunt „pedepsite” pentru alegerile greșite.

Citeste si...  Promisiunea care le strică planurile lui Dragnea şi Dăncilă. Anunţul făcut de ambasadorul palestinian la UE după o întâlnire cu Mogherini

În acest mod, cercetătorii au antrenat albinutele să asocieze o platformă cu mai puține forme cu recompensa dulce, până ce alegeau corect în 80% din cazuri. Apoi, albinele au fost puse la noi încercări, pentru a se confirma că acestea răspund la numărul de forme și nu la înfățișarea acestora. Când li s-a dat de ales între două sau trei forme și zero forme, albinutele au ales zero de cele mai multe ori.

Albinutele sunt primele nevertebrate care au trecut testul de a recunoaşte unde este zero într-o ordine numerică, conform cercetătorilor de la Royal Melbourne Institute of Technology din Australia.

„Chiar şi copiii mici se chinuie să recunoască „nimicul” ca fiind mai puţin de unu”, precizează Scarlett Howard, cercetătoare în cadrul acestui studiu.