Guvernul spaniol urmează să lanseze venitul de bază universal pentru gospodăriile cele mai afectate de criză coronavirusulului, informează BBC.

Planul ar urma să fie aprobat marțea viitoare și va fi oferit inițial pentru 100.000 de gospodării. Astfel, fiecare adult prevăzut în plan va primi un ajutor lunar de cel puțin 462 de euro. La această sumă s-ar putea adăuga și alte ajutoare sociale, în funcție de situație.

Până acum, Finlanda și Italia au experimentat diverse variante de venit de bază universal. Cu toate acestea, nici varianta finlandeză, deja oprită – când banii au fost oferiți șomerilor – nici cea italiană, denumită venitul de cetățenie și legată de recalificarea profesională, nu au avut un efect prea mare în reducerea șomajului.

Citeste si...
Ion Cristoiu ne dezvăluie care sunt enigmele acestor alegeri

Varianta spaniolă de criză va prioritiza familiile, inclusiv gospodăriile mono-familiale. Autoritățile din Spania au în plan ca ajutorul să ajunge ulterior la până un milion de gospodării.

Ministrul pentru securitatea socială, Jose Luis Escrivá, a spus că venitul de bază universal va acționa „ca o plasă de siguranță permanentă pentru vei mai vulnerabili cetățeni”.

Costurile acestui program vor fi între 3 și 3,5 miliarde de euro pe an, a spus Jose Luis Escrivá.