Featured, Politic

Iată cum ar putea Dăncilă să rămână premier până în 2020

Deși demis prin moțiune de cenzură, Guvernul Dăncilă poate să rămână în funcție până după alegerile prezidențiale de la finalul acestui an. Calculele politice făcute de PSD arată că Viorica are de câștigat din criza politică, o criză care o poate ajuta să intre în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Acesta este și motivul pentru care PSD face tot posibilul să împingă votul pentru noul Guvern în săptămâna primului tur al alegerilor prezidențiale.

Care sunt scenariile prin care Viorica Dăncilă ar putea rămâne premier
Unul dintre scenariile luate în calcul pe scena politică este cel al boicotului. Parlamentarii PSD nu participă la ședința de plen, iar votul este amânat până cel puțin după primul tur al alegerilor prezidențiale.

Nu este exclus ca la ședința următoare, din nou, în urma boicotului PSD, la care s-ar putea alătura și alte partide, votul să nu aibă loc. Astfel, Viorica Dăncilă rămâne la Palatul Victoria până după alegerile prezidențiale.

Alt scenariu este cel al unei contestații la Curtea Constituțională, în cazul în care Guvernul Orban cade la vot, iar președintele Klaus Iohannis va face o nouă propunere în persoana aceluiași Ludovic Orban. Social democrații iau în calcul această variantă care ar putea prelungi perioada în care Viorica Dăncilă se află la butoanele puterii.

Al treilea scenariu, dacă Guvernul Orban nu strânge cele 233 de voturi necesare învestirii, Președintele Klaus Iohannis îl poate propune pe Ludovic Orban de mai multe ori, chiar dacă Constituția prevede că dacă a două propunere de premier este respinsă, se poate ajunge la alegeri anticipate.

Fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a explicat la Digi24 că se consideră o singură propunere, dacă președintele numește aceeași persoană, motiv pentru care și dacă Guvernul Orban va fi respins a doua oară de Parlament, nu se declanșează procedura anticipatelor. Această situație nu face altceva decât să prelungească interimatul Vioricăi Dăncilă.

De asemenea, Augustin Zegrean a explicat că nu există un termen pentru Viorica Dăncilă și Guvernul său interimar, pentru că în urma demiterii Guvernului nu curge termenul de 45 de zile al interimatului. Astfel, Viorica Dăncilă poate fi premier până după alegerile prezidențiale, adică cel puțin până la începutul anului 2020.

Mesajele principale lansate în ultimele zile de candidatul PSD la alegerile prezidențiale sunt acelea că președintele Klaus Iohannis a aruncat țara în criză prin susținerea moțiunii, că PNL nu are capacitatea să își impună un Guvern și că Viorica Dăncilă e singurul candidat care se luptă cu cei 7 bărbați care vor răul României. Mesajul candidatul PSD pare construit pentru primul tur al prezidențialelor, în care Dăncilă este singurul candidat capabil să se lupte cu Klaus Iohannis, iar un eventual eșec al instalării Guvernului Orban cu doar câteva zile înaintea votului, ar avantaja Partidul Social Democrat și candidatul său.

Dincolo de calculul electoral, Viorica Dăncilă câștigă dacă rămâne în funcție și păstreză o bună parte din putere chiar dacă, demis, Guvernul are atribuții limitate.

La cum arată lucrurile în acest moment, Ludovic Orban mai are nevoie de cel puțin 10 voturi pentru a putea ajunge la Palatul Victoria. Lucrurile se complică însă în momentul în care Parlamentul respinge învestirea Guvernului.

 

blank