Featured, International

Iată cum a fost posibil ca niște fanatici religioși să câștige alegerile parlamentare din Peru

O sectă de fanatici religioși, ai cărei membri se îmbracă în robe și ținute care amintesc de timpurile biblice și a căror credință combină Vechiul Testament cu gloriosul trecut al civilizației incașe, a devenit, zilele trecute, câștigătorul-surpriză al alegerilor parlamentare din Peru, informează The Guardian.

Partidul „Frontul Popular Agricol Peruvian” (Frepap) – „aripa politică” a sectei Los Israelitas, a devenit astfel a doua formațiune, ca pondere politică, din Congresul peruvian, după ce a obținut la alegerile parlamentare un total de 8,9% din numărul total de voturi exprimate.

Victoria din alegeri și numărul surprinzător de mare de locuri câștigate într-un legislativ extrem de fărâmițat politic au provocat îngrijorări, la nivel local, legate de viziunile fundamentaliste ale membrilor respectivei secte religioase.

Până la afișarea exit-poll-ului, Frepap a fost doar subiect de ironii, iar membrii săi erau tratați doar ca niște „fanatici religioși excentrici” cu șane minime să acceadă în parlament. La alegerile parlamentare de duminica trecută, Frepap a reușit însă surpriza și a învins partidele politice tradiționale.

Rezultatele oficiale parțiale au confirmat, până acum, rezultatele exit-poll-ului.

Frepap exista de zeci de ani, ca partid politic, dar în toată această perioadă „s-a aflat sub radar”, a declarat Maria Eugenie Ulfe, profesor de antropologie la Universitatea Catolică din Lima.

Membrii sectei israeliților au ieșit, totuși, în evidență prin vestimentația care aduce mai degrabă aminte de tablourile cu scene biblice: bărbații poartă părul lung și bărbi dese, sunt îmbrăcați în tunici până la glezne, în vreme ce femeile poartă robă și au părul acoperit de eșarfă.

Legătura dintre Vechiul Testament și trecutul glorios al civilizației incașe: Peru este, de fapt, Țara Făgăduinței
Secta mesianică a fost fondată în 1968 de un lider spiritual, Ezequiel Ataucusi, care s-a autointitulat „Isus de la Apus”.

Atacausi a creat o credință care combină învățăturile Vechiului Testament cu glorificarea civilizației incașe, care a pus bazele celui mai mare imperiu din America precolumbiană. Liderul religios le-a spus adepților că, în realitate, Peru este Țara Făgăduinței.

Când Atacausi a murit în anul 2000, adepții săi i-au pus trupul într-un sicriu cu pereții de sticlă și așteaptă, de atunci, învierea sa.

Unul din noii parlamentari Frepap, Wilmer Cayllahua a declarat deja că formațiunea sa nu va intra în nicio alianță politică și nu va face niciun fel de înțelegere cu celelalte partide.

În același timp, Cayllahua a spus că partidul său va cere eliminarea imunității parlamentarilor – o măsură extrem de populară în favoarea căreia peruvienii s-au și exprimat în cadrul unui referendum, în 2018.

Pe de altă parte, Frepap militează împotriva drepturilor minorităților sexuale și se opune introducerii educației sexuale în școli.

Membrii Frepap se declară împotriva căsătoriilor între persoanele de același sex și promit declanșarea unei „reforme morale” în politica locală.

blank

blank