O companie de telecomunicaţii elveţiană, Crypto AG, ce a colaborat cu peste 120 de ţări, inclusiv România, pentru criptarea mesajelor secrete, ar fi fost deţinută de Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) din SUA şi de Serviciul german de Informaţii (BND).

Vreme de jumătate de secol, guvernele din întreaga lume au colaborat cu o singură companie pentru a menţine secrete comunicaţiile agenţilor de spionaj, militarilor şi diplomaţilor, relatează Monitorul Apărării.

Crypto AG a primit iniţial un contract de construire a unor aparate pentru decodificarea mesajelor, destinate armatei americane, în al II-lea Război Mondial.

Ulterior, a devenit un constructor dominant de aparate pentru transmiterea de mesaje

Firma elveţiană a obţinut milioane de dolari din vânzarea de echipamente în 120 de ţări, inclusiv în secolul 21. Printre clienţi se numără Iranul, regimuri militare din America Latină, ţări rivale nucleare precum India şi Pakistanul şi chiar Vaticanul.

„Niciunul dintre clienţi nu a ştiut că firma a fost deţinută în secret de CIA, printr-un parteneriat ultrasecret cu serviciile de informaţii vest-germane.”, potrivit The Washington Post.

Acordul secret, unul dintre cele mai bine păstrate secrete ale Războiului Rece, este dezvăluit într-un documentar realizat de cotidianul The Washington Post alături de postul german ZDF.

Citeste si...  Dăncilă, despre moțiune: Trădătorii nu vor fi iertați

Operaţiunea, denumită codificat iniţial “Thesaurus” şi ulterior “Rubicon”, este considerată una dintre cele mai îndrăzneţe din istoria CIA.

„Lovitura secolului”

„A fost lovitura secolului în materie de colectare de informaţii. Guverne străine plăteau sume considerabile Statelor Unite şi Germaniei de Vest pentru privilegiul de a li se citi cele mai secrete comunicaţii de cel puţin două (posibil cinci ori şase) ţări străine”, se arată în raportul Agenţiei Centrale de Informaţii din SUA.

Potrivit documentelor, cel puţin patru ţări – Israelul, Suedia, Elveţia şi Marea Britanie – erau la curent cu operaţiunea de spionaj sau primeau informaţii secrete din partea Statelor Unite sau Germaniei de Vest.

Principalii adversari ai SUA, Uniunea Sovietică şi China, nu au fost niciodată clienţi ai firmei Crypto. Serviciul german de Informaţii (BND) s-a retras din operaţiune la începutul anilor 1990, de teama riscurilor expunerii. Dar CIA a cumpărat acţiunile BND şi a continuat operaţiunea până în anul 2018, când acţiunile în cadrul Crypto au fost vândute, conform unor oficiali.

CIA şi BND au refuzat să facă vreun comentariu pe această temă, deşi oficiali din SUA şi Germania nu au contestat autenticitatea documentelor.